-Τον Νοέμβριο του 2023 (23 Νοεμβρίου) υπογράφηκε, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η σύμβαση για την υπο-παραχώρηση του λιμανιού «Φίλιππος Β» σε κοινοπραξία εταιρειών για 40 χρόνια.

-Τον Μάιο του 2024 (13 Μαΐου) η σύμβαση κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων. Και τον Ιούνιο του ίδιου έτους (13 Ιουνίου), η σύμβαση κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Πέρασαν τρεις μήνες και 13 ημέρες, από την κύρωση της σύμβασης, αλλά η κοινοπραξία δεν άρχισε την επένδυση της στο λιμάνι «Φίλιππος Β». Ο Άγγελος Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος της Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Ανώνυμη Εταιρεία, είπε ότι: «Ο Οργανισμός Λιμένα δεν έχει κάποια εκκρεμότητα, εμείς περιμένουμε, απλά, την ημερομηνία που θα μας ορίσει ο επενδυτής που θα αναλάβει την λειτουργία του λιμανιού, για να μπορέσει να μπει μέσα και να γίνει ομαλά η μετάβαση». Πόσος καιρός, δηλαδή, χρειάζεται για να γίνει ομαλά η μετάβαση; Μήπως ο επενδυτής το μετάνιωσε, καρντάσια και «κούνησε το μαντήλι»;

-Και ποιος θα ενδιαφερθεί να ενημερωθεί από τον επενδυτή τι συμβαίνει, αν δεν δείξει ενδιαφέρον ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας; Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μέτοχος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. και είχε ευθύνη να κάνει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του επενδυτή. Έως εκεί. Το λιμάνι υπάγεται στην διαχείριση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας και ο Οργανισμός θα το «παραδώσει» στον επενδυτή.

-Νομίζω ότι, η διοίκηση του Ο.Λ.Κ. και ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος ασχολούνται με την κρουαζιέρα και «φόρτωσαν στον κόκορα» τα ζητήματα των άλλων λιμανιών. Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο λιμάνι «Φίλιππος Β», είναι η πρώτη προτεραιότητα σήμερα. Το να αυξηθούν οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων του χρόνου (2025), από 30 σε 40, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτή είναι η ταπεινή άποψη μου.

-Η έναρξη της επένδυσης θα αναβαθμίσει το λιμάνι «Φίλιππος Β» και θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό. Γιατί να περάσει ένας χρόνος, από την υπογραφή της σύμβασης, για να αρχίσει η επένδυση; Που έχει και την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Το πρόβλημα είναι, πάλι, η ελληνική γραφειοκρατία; Αν έχει πρόβλημα ο επενδυτής, δεν πρέπει να ενημερώσει την διοίκηση του Ο.Λ.Κ. κι αυτή να ενημερώσει την τοπική κοινωνία; Που περιμένει να μεταφερθεί, επιτέλους, το τελωνείο στο λιμάνι «Φίλιππος Β», ώστε να φύγουν τα βαρέα οχήματα από την πόλη της Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ