-Η θάλασσα είναι ένα πεδίο μεγάλης και πολύ σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ στον λεγόμενο πρωτογενή τομέα εντάσσεται η αλιεία, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) εξαιρεί από τις αποζημιώσεις τους ιχθυοκαλλιεργητές και τους μυδοκαλλιεργητές. Ο λόγος είναι, διότι δεν είναι ασφαλισμένοι, δηλαδή δεν καταβάλλουν εισφορές, στον Οργανισμό, όπως οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί, όμως, οι κτηνοτρόφοι, που εκτρέφουν κτήνη (οικόσιτα ζώα) και οι μελισσοκόμοι (αν δεν κάνουμε λάθος), να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛ.Γ.Α. και να εξαιρούνται οι εκτροφείς ψαριών και μυδιών; Καταστροφές μπορεί να υποστεί το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο από ακραία φυσικά φαινόμενα, αλλά μπορούν να υποστούν τα ιχθυοτροφεία και τα μυδοτροφεία. Είναι απτό το παράδειγμα της ζημιάς που έγινε στις μυδοκαλλιέργειες του Νομού Καβάλας, λόγω αύξησης στην θερμοκρασία του θαλασσινού νερού.

-Στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, με τους ιδιοκτήτες μυδοκαλλιεργειών, ειπώθηκε ότι ο κανονισμός λειτουργίας και των αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. είναι αναχρονιστικός. Κι αναρωτιόμαστε, γιατί τόσα έτη καμία κυβέρνηση δεν εκσυγχρόνισε τον κανονισμό, ώστε ο Οργανισμός να επιτελέσει καλύτερα το έργο του και να είναι πιο δίκαιος απέναντι στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής; Για άλλα ζητήματα, όπως η επιβολή αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, οι νομοθετικές παρεμβάσεις είναι αστραπιαίες! Και εφαρμόζονται με μεγάλη αυστηρότητα.

-Ακόμα περιμένουμε την ένταξη του Νομού Καβάλας στην εναέρια χαλαζική προστασία, ενώ γίνονται συχνότερες οι καταστροφές των καλλιεργειών από τις ξαφνικές και έντονες χαλαζοπτώσεις. Αμφιβάλλουμε ότι είναι οικονομικό το ζήτημα. Εκεί που υπάρχει πολιτική βούληση, τα χρήματα βρίσκονται αμέσως! Η προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής πρέπει να είναι έμπρακτη. Διότι, εξασφαλίζουν ποιοτική και επαρκή τροφή για τον ελληνικό λαό, αλλά και έσοδα στο ελληνικό κράτος από τις εξαγωγές των εξαιρετικών προϊόντων. Εφόσον ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. είναι αναχρονιστικός και δημιουργεί προβλήματα, πρέπει να καταργηθεί, ή να βελτιωθεί. Με νομοθετική πράξη και όχι ευχολόγια.

-Κατά την άποψη μας, η αρμοδιότητα για την εκτίμηση των καταστροφών και την αποζημίωση των παραγωγών, είτε είναι αμπελοκαλλιεργητές, είτε εκτροφείς βοοειδών, είτε μελισσοκόμοι, είτε ιχθυοτρόφοι, είτε μυδοτρόφοι, κ.λπ., πρέπει να μεταφερθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών, οι οποίες θα στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι Περιφέρειες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να πάψει να είναι ο «μεσάζων» η κεντρική διοίκηση, που ταλαιπωρεί με την απαράδεκτη γραφειοκρατία τους παραγωγούς. Ποιος πολιτικός, όμως, στην Ελλάδα θα νομοθετήσει κάτι τέτοιο; Όσο κυριαρχεί ο συγκεντρωτισμός και η πελατειακή σχέση, θα υπάρχουν οι αναχρονιστικοί κανονισμοί, οι δυσκίνητες Υπηρεσίες και οι «παρεμβάσεις» των πολιτικών προσώπων. Γιατί δεν αντιδρούν οι περιφερειάρχες στην κεντρική εξουσία;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ