Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 5 και στην Καβάλα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου: «Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο του ρόλου της ως εταίρου στο διακρατικό έργο με τίτλο: «Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises» και ακρωνύμιο +RESILIENT, του προγράμματος INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020 της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Το έργο +RESILIENT βασίζεται στη συνεργασία φορέων της 4πλής έλικας από 8 ευρωπαϊκές χώρες τις Μεσογείου, για την αντιμετώπιση της ανάγκης για καινοτομία, που συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική οικονομία.

Γενικός στόχος του έργου είναι, να επηρεάσει θετικά και να προσαρμόσει τα διάφορα διαρθρωτικά στοιχεία της πολιτικής που διέπει τους «Συνεργατικούς Σχηματισμούς με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση», με την αξιοποίηση της δυναμικής καινοτομίας που καθοδηγείται από την τεχνολογία, τις ανοιχτές βάσεις δεδομένων και επιτυχημένα μοντέλα με κοινωνική σημασία και αντίκτυπο, δημιουργώντας κοινωνικές αλυσίδες αξίας σε διακρατικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επιδίωξε την ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στην ανάλυση των ευκαιριών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας και οι Κοιν.Σ.Επ./Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της περιοχής και τη συμμετοχική συζήτηση επί προτεινομένων καλών πρακτικών. Μέσα από τα εργαστήρια, εκπρόσωποι από Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δίκτυα Κοιν.Σ.Επ., αλλά και αρμόδιες Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, συνεργάστηκαν για την ανάδειξη σεναρίων χρήσης (use-case scenarios)ως βάση διαμόρφωσης ενός τοπικού σχεδίου δράσης, που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των φορέων της κοινωνικής οικονομίας εντός της Περιφέρειας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κοινωνική Οικονομία η λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας;

    Κανείς δεν μπορεί να πει με μια λέξη αν η κοινωνική οικονομία όπως την ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως εμπειρογνώμονες είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας γενικά σαν όρος και σαν ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί κάποιος να στηρίξει την ελπίδα του είτε σαν άτομο είτε σαν ομάδα η σαν κοινωνία.

    Η Κοινωνική Οικονομία είναι ένας γενικός όρος που δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί σαν η πανάκεια στην Οικονομική κατάρρευση καθώς είναι ένας άγνωστος παράγοντας σε μια πολυσύνθετη εξίσωση που δεν είναι η λύση αλλά ένα μέρος μιας σύνθετης εικόνας που μπορεί αν δυνάμει να έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες και αναφορές.

    Η Κοινωνική Οικονομία σαν έννοια συγκεκριμένη που θεσμοθέτησε ένα νέο μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης καθιερώθηκε το 2011 με την ψήφιση του νόμου 4019/2011 για την νομική και λειτουργική θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που έθετε κάποιους κανόνες αλλά δυστυχώς σαν κάθε καλή προσπάθεια σε αυτόν τον τόπο βρήκε πολέμιους από την πρώτη στιγμή και δεν είχε επαρκή υποστήριξη με τους κατάλληλους μηχανισμούς από τον ίδιο τον νομοθέτη και την οργανωμένη πολιτεία.

    read more http://bit.ly/2xmMhdK
    Πανελλαδικό Επίσημο Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – ΑΓεΜΚΟ 132303011

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ