Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Χριστόδουλος Τοψίδης, για το υψηλό επίπεδο των εργασιών και το άριστο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, ήταν η πολυπληθέστερη συνεδρίαση της επιτροπής στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας. Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης περιέγραψε την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και παρουσίασε τις 10 προτεραιότητες της διοίκηση του, για το Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και καινοτομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και οι δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας-Θάσου. Επίσης, το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στην διαχείριση του προγράμματος. «Πρόκειται για μία κρίσιμη συνεδρίαση, καθώς είναι η πρώτη μετά την λήξη της επιλεξιμότητας της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Θυμίζω ότι, η επιλεξιμότητα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η σημερινή συνεδρίαση, σηματοδοτεί την μετάβαση στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, που αν και τυπικά έχει αρχίσει από το 2022, έως και το τέλος του 2023, οι κύριες προσπάθειες όλων επικεντρώνονταν στο ασφαλές κλείσιμο της περιόδου 2014-2020. Είναι κρίσιμη, επίσης, γιατί γίνεται υπό την προεδρία μας ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Καλούμαστε, λοιπόν και στην πράξη, να διαχειριστούμε αυτή την μεγάλη πρόκληση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, προσβλέποντας και στην δική σας βοήθεια, στήριξη και υποστήριξη. Ο βασικός μας στόχος είναι, όλο αυτό το έργο να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην στήριξη των κατοίκων της Περιφέρειά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2021-2027», αποτελεί βασική μας επιδίωξη και η επιλογή να συνεδριάσουμε εδώ στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, αποτυπώνει και χαρακτηρίζει πλήρως την βούλησή μας και την στόχευση της διοίκησής μας «χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας». Το κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, είναι ιστορικής σημασίας και αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία μετά από ανακαίνιση με πόρους από το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας», είπε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: «Ο πληθυσμός της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μειώνεται και γερνάει με ρυθμό μεγαλύτερο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι, όμως, μόνο το μέγεθος του πληθυσμού που περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας μας, αλλά και χαρακτηριστικά που συνδέονται με το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Η διάρθρωση της παραγωγικής δομής. Η ανάλυση της τομεακής σύνθεσης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας αναδεικνύει τις ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς καταγράφεται υπερ-συγκέντρωση σε όρους απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, βασικό μειονέκτημα του οποίου είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η μειωμένη ανταγωνιστικότητά του. Είναι, ακόμα, η ισχυρή συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην διάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας. Oι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Περιφέρεια αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και υφίσταται έντονα τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζουμε την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 2023, την μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1980, που επηρέασε μία από τις σημαντικότερες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Από την άλλη πλευρά, ολοένα και εντονότερα αναγνωρίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των συνδυασμένων μεταφορών, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, της διασύνδεσης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων. Επίσης, θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε ότι, εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές, με σημαντικούς κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που επιδιώκουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και να  αντιμετωπίσουν την υστέρηση που καταγράφεται.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, μας ενέταξε, μαζί με άλλες δέκα ευρωπαϊκές Περιφέρειες, σε ένα πρόγραμμα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ώστε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία και με τις άλλες ομότιμες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν οδικό χάρτη, μία πυξίδα, για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις που καταγράφονται στην Περιφέρειά μας και επηρεάζουν σημαντικά την ελκυστικότητά της ως τόπο για επενδύσεις, προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων και τουριστών. Το έργο αυτό, είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις ανάγκες μας, καθώς το όραμα μας είναι από πέρασμα να γίνουμε προορισμός, προορισμός επενδύσεων, νέων ανθρώπων υψηλών προσόντων, ταλέντων και επισκεπτών. Στηριζόμενοι στις βασικές προτεραιότητες του Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας και φυσικά στους οικονομικούς πόρους που ξεπερνούν τα εξακόσια τριάντα εννέα εκατομμύρια ευρώ, αυξημένοι κατά εκατόν ογδόντα δύο εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο Ε.Σ.Π.Α. εξειδικεύουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική και επιδιώκουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειάς μας Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε δέκα βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει μέσα από το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειάς μας:

-Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

-Ψηφιακή διακυβέρνηση

-Κλιματική αλλαγή

-Κοινωνική πολιτική

-Ανάπτυξη τουρισμού

-Στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

-Ενέργεια

-Μεθοριακός σταθμός Κήπων

-Περιβάλλον

-Ενίσχυση εργαζομένων».

Τέλος, ο περιφερειάρχης είπε με έμφαση ότι, η περαιτέρω εξειδίκευση των παραπάνω στόχων, θα είναι μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Και δεσμεύτηκε ότι, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Ε.Σ.Π.Α., η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχει να επιδείξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ