Ο Δήμος Καβάλας, η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας και ο σύλλογος κοινωνικών λειτουργών Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας, διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης (4ος ροφος), την παρουσίαση του βιβλίου του Ιάκωβου Θ. Μαρτίδη με τίτλο: «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γιώργος Φιλιππίδης, Msc, υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο». Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Δρ. Σεβαστή Χατζηφωτίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης γεννήθηκε το 1957 στη Δράμα, όπου και μεγάλωσε. Το 1975 πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εξειδίκευσής του στην Ψυχιατρική, εκπαιδεύτηκε, μεταξύ άλλων, στην οικογενειακή θεραπεία και στη θεραπεία ζεύγους. Τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κοινωνική ψυχιατρική. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Γνωστική και τη Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στη Δράμα ως ψυχίατρος, ασχολούμενος με την ατομική ψυχοθεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική γονέων, την οικογενειακή θεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Από το 1993 διοργανώνει, ανελλιπώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, που στόχο έχουν, αφ’ ενός, τον μεγαλύτερο βαθμό αναισθησίας και αυτογνωσίας του συμμετέχοντος, με την ταυτόχρονη διεύρυνση και εμβάθυνση της οπτικής ματιάς απέναντι σε ανθρώπους και διεργασίες ζωής, αφ’ ετέρου δε, την ανάδειξη των βαθύτερων αναγκών του ανθρώπινου προσώπου και την ανανοηματοδότηση της καθημερινότητα, με τρόπο ώστε να ευοδώνεται η εσωτερική πληρότητα και να καλλιεργείται το βίωμα του ευ ζην.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται και αναλύει με ένα απλό και κατανοητό τρόπο εικοσιτέσσερα σημαντικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις γονιών – παιδιών βασιζόμενο στην ελληνική πραγματικότητα. Ενθαρρύνει τους γονείς να δουλέψουν για τη δημιουργία σχέσεων που θα βασίζονται στην αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Συμβάλλει να διαχειρίζονται ποιοτικότερα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν. Είναι μοναδικό και πρωτότυπο στο είδος του.
Βοηθάει γονείς, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς να δώσουν απαντήσεις ζωής σε πράγματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν. Συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδαγωγική άποψη, την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή με παραδείγματα, χωρίς θεωρητική ορολογία. Ένας πρακτικός «οδηγός», για το πως κτίζεται μία υγιής σχέση με τα παιδιά και, γιατί όχι, πως μπορούν να «πλαστούν» ευτυχισμένα παιδιά. Η αμεσότητα του τρόπου γραφής φιλοδοξεί να γοητεύσει τον αναγνώστη.