Ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο των «Ελευθέριων 2016», θα τιμήσει την Καβαλιώτισσα αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, για το πολυσήμαντο ανασκαφικό έργο που πραγματοποίησε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και είχε ως αποτέλεσμα, να έρθει στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της μακεδονικής δυναστείας. Στο πλαίσιο της βράβευσης, που θα γίνει την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.30 στο φρούριο (κοιτώνας αξιωματικών), η εξέχουσα αρχαιολόγος θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο κοινό της Καβάλας, την ανασκαφική έρευνα που ίδια και η ομάδα της πραγματοποίησαν στον τύμβο Καστά την περίοδο 2012-2014.
Η Κατερίνα Περιστέρη γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας (υπότροφος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, εισαγωγική σειρά τρίτη και με άριστα στις επόμενες χρονιές). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι και στη νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής. Ως φοιτήτρια και στη συνέχεια πτυχιούχος, εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε ανασκαφές στη Θάσο και με την Εφορεία και με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε πρόγραμμα καταγραφών και τεκμηρίωσης αρχείων, καθώς και με την Αρχαιολογική Εταιρεία ως επιστημονική συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτριου Λαζαρίδη για τέσσερα χρόνια στην αρχαία Αμφίπολη.
Από το 1980 εργάστηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης. Από το 1983 εργάστηκε στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας Ήταν υπεύθυνη οργάνωσης και του εκθεσιακού προγράμματος του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000. Το 2004 ιδρύθηκε η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών-Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε και ανέλαβε τη διεύθυνση της. Από εκείνη τη χρονιά και έως τη συνταξιοδότησή της, πραγματοποίησε στην περιοχή των Σερρών πολλές ανασκαφές, φτάνοντας έως το 2012, όταν και άρχισε η μεγάλη ανασκαφή στην Αμφιπόλη που την καταξίωσε διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ