Η βιοποικιλότητα του παραποτάμιου δάσους του Νέστου προσελκύει, κάθε έτος, πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η βιοποικιλότητα αυτή, είναι το μεγάλο «ατού» της υποψηφιότητας, για ένταξη του παραποτάμιου δάσους στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» της Unesco, την οποία προωθεί η Έδρα Unesco-Connect του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης του πάρκου Α.Μ.-Θ. και την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υποψηφιότητας, οι προαναφερθέντες φορείς υπέγραψαν μία προγραμματική σύμβαση, με σκοπό να ετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε ο φάκελος που θα καταθέσουμε να είναι άρτιος», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., Δημήτρης Εμμανουλούδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου. Η προσπάθεια, είπε ο Δ. Εμμανουλούδης, άρχισε πριν ένα έτος και από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης έδειξε ενδιαφέρον. «Από την επιτυχία του εγχειρήματος μόνο καλά θα έχει ο τόπος. Το αναφέρω αυτό, γιατί υπάρχει μία ανησυχία στον κόσμο, ότι η ένταξη του παραποτάμιου δάσους θα αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα. Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» έχει στόχο να εντάξει αρμονικά την ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι όπως οι συνθήκες Natura και Ramsar, που απαγορεύουν την ανθρώπινη δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές», πρόσθεσε.

Στην ενημέρωση του κόσμου για το πρόγραμμα έκανε αναφορά και ο Θ. Μαρκόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του παραποτάμιου δάσους του Νέστου μία φιλόδοξη προσπάθεια, που αν πετύχει θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην περιοχή. Για τη γραφειοκρατική διαδικασία αρμόδια είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» εντάχθηκαν από την Ελλάδα το όρος Όλυμπος και το φαράγγι Σαμαριάς στην Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ