Ο συνδυασμός «Σωστή Επιλογή», με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπαταλογιάννη, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Για μία ακόμη φορά, οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου βρίσκονται στα όρια της πλήρους αγανάκτησης. Ιδιαίτερα μετά το χτύπημα της χαλαζόπτωσης, η οποία με σφοδρότητα χτύπησε το παραλιακό μέτωπο της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, αλλά και αγροκτήματα των δημοτικών Κοινοτήτων Μεσορόπης, Μουσθένης, Πλατανοτόπου και Ποδοχωρίου.

Τα καιρικά αυτά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τους παγετούς που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες, επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, τις αμπελοκαλλιέργειες, τις ελιές, τα βερίκοκα, αλλά και το αμύγδαλο. Ιδιαίτερα για τους σταφυλοπαραγωγούς που επλήγησαν, η χαλαζόπτωση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην Δημοτική Ενότητα Ελευθερών, αν λειτουργούσαν τα «κανονάκια» κι αν είχε προχωρήσει το πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας. Και το οξύμωρο στην όλη εικόνα που βιώνουμε μαζί με τους αγρότες μας, είναι το γεγονός πως, ευτυχώς(!), το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης ήταν τοπικά ισχυρό στην περιοχή του παραλιακού μετώπου και όχι στον κάμπο των Ελευθερών, γιατί τότε η κατάσταση θα ήταν μία σκέτη τραγωδία! Γιατί δεν λειτούργησαν τα «κανονάκια»; Μα γιατί, η σύμβαση του υπεύθυνου λειτουργίας τους αρχίζει από τις αρχές Μαΐου και για ένα εξάμηνο, ενώ θα μπορούσε η δημοτική Αρχή, να του είχε διευρύνει την σύμβαση κατά έναν μήνα και να άρχιζε από την 1η Απριλίου. Αυτή η διεύρυνση, ουσιαστικά, είναι απότοκος της κλιματικής αλλαγής την οποία βιώνουμε και μας δείχνει ότι, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Την αλλαγή στην έναρξη της σύμβασης, θα την προτείνουμε στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ερχόμαστε τώρα, σε μία ακόμα αστοχία της δημοτικής Αρχής, η οποία έχει να κάνει με την πρωτοβουλία την οποία πήρε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη μας, «Σωστή Επιλογή», για την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα αποστέλλαμε στην νέα διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον νέο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, για την ανάγκη αποζημίωσης των σταφυλοπαραγγών, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά στο εισόδημα τους από την πανδημία Covid 19. Ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι, θα απέστειλε στον υπουργό όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν υπέρ της αποζημίωσης των σταφυλοπαραγωγών. Μέχρι σήμερα, είναι αμφίβολο αν ο δήμαρχος απέστειλε τα στοιχεία αυτά.

Το περίεργο είναι, ότι λόγω πανδημίας, ακόμα και οι παραγωγοί λεβάντας και ρίγανης έχουν αποζημιωθεί για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν. Σε αντίθεση με τους αγρότες μας, που η σταφυλοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια!

Τέλος, για ακόμα μία φορά και πιεστικά, θα αναφερθούμε στην ανάγκη εναέριας χαλαζιακής προστασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι αγρότες της περιοχής μας, την ώρα που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Γιατί η δημοτική Αρχή, σε μία περιοχή που δεν υπάρχουν συνδικαλιστικά όργανα, δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τις οποίες πρέπει και να τις υλοποιήσει; Αλλά, δεν περιμένουμε πολλά από μία δημοτική Αρχή ενός Δήμου που έχει σοβαρό πρωτογενή τομέα, όταν η αγροτική επιτροπή του Δήμου, έχει να συνεδριάσει εδώ κι ένα εξάμηνο και να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το διάστημα που μεσολάβησε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ