O Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, διοργάνωσε δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας (υπερηχογράφημα πτέρνας), με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα Κ.Α.Π.Η. του Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΒΑΛΑΣ» και εξετάστηκαν 153 γυναίκες, εκ των οποίων 94 εξετάστηκαν στην Καβάλα και οι 59 στα Κ.Α.Π.Η. των δημοτικών διαμερισμάτων Νέας Καρβάλης και Κρηνίδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 68 πάσχουν από οστεοπενία, 23 πάσχουν από οστεοπόρωση και 62 βρέθηκαν με φυσιολογικές τιμές.

Η Μαρία Φραντζεσκάκη, πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΒΑΛΑΣ», δήλωσε: «Η υλοποίηση του προγράμματος μέτρησης οστικής πυκνότητας σημείωσε και φέτος επιτυχία, με τις γυναίκες του Δήμου μας να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά. Αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα, αφού μέσω αυτού, τους προσφέρθηκε μία σημαντική και συγχρόνως δωρεάν εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού προγραμματισμού για την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση, από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως αθόρυβη, ιδίως στα αρχικά στάδια. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την καθυστερημένη διάγνωση. Επομένως, πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, για το λόγο αυτό, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Ο Δήμος Καβάλας, εκτιμώντας την εξαιρετική συμβολή του Δικτύου σε θέματα δημόσιας υγείας των πολιτών, προσπαθεί να υλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ και να συμβάλει στη διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της δημόσιας υγείας.

Θέλω να επισημάνω την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στα στελέχη του για το δημιουργικό του έργο. Η πρόληψη δεν είναι έργο μόνο των ειδικών, αλλά αποτελεί υπόθεση όλων μας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στον Δήμο μας, με στόχο να συμβάλουμε όλοι για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ