ØÞöéóç ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ðáéäåßáò, ¸ñåõíáò êáé ÈñçóêåõìÜôùí «ÏñãÜíùóç êáé ëåéôïõñãßá ôçò áíþôáôçò åêðáßäåõóçò, ñõèìßóåéò ãéá ôçí Ýñåõíá êáé Üëëåò äéáôÜîåéò».ÔåôÜñôç 2 Áõãïýóôïõ 2017(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

-«Βρισκόμαστε, πράγματι, σ’ ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, όσον αφορά την προάσπιση των εθνικών δικαίων», έγραψε ο πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης (Τάκης) Εμμανουηλίδης, σε άρθρο του, με τίτλο: «Ο 61ος γύρος των διερευνητικών…», σε τοπική εφημερίδα. Αφού σχολιάζει το αποτέλεσμα της συνάντησης των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, επιχειρεί να «αναλύσει» την εσωτερική κατάσταση στο κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την επίδραση που έχει η εσωκομματική «αν-ισορροπία» στην επιβολή μιας σταθερής γραμμής στην εξωτερική πολιτική από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

-Χαρακτηρίζει, επίσης, τον πρωθυπουργό «όμηρο» της εσωκομματικής «αν-ισορροπίας», την οποία προκάλεσε ο «συνήθης ύποπτος». Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επειδή απειλεί να εμπλέξει την Ελλάδα σε διπλωματικές περιπέτειες. Αναφέρει ο Δ. Εμμανουηλίδης ότι, ο Κ. Μητσοτάκης «ενόσω μιλάει στα διεθνή (fora) για την επωφελή συμφωνία των Πρεσπών, αδυνατεί, εξαιτίας της πεισματικής άρνησης του «γραφικού Μακεδονομάχου» (σ.σ. Αντ. Σαμαρά), να φέρει, ως όφειλε, στη Βουλή για κύρωση τα μνημόνια κατανόησης με τους βόρειους γείτονες μας. Συνέπεια αυτής της ιδιότυπης ομηρίας είναι, τα βιβλία της ιστορίας των γειτόνων μας, ακόμα και σήμερα στις σελίδες τους εμπεριέχουν απολιθώματα του αλυτρωτισμού τους».

-Κι αν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι «γραφικός Μακεδονομάχος», πως θα χαρακτηρίσουμε τον πρόεδρο του κρατιδίου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχω το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω. Εάν νιώθω Μακεδόνας, που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε». Απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία και την αντίδραση της βουλγαρικής κυβέρνησης σημείωσε: «Η απαίτηση τους είναι, ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία». Και πρόσθεσε: «Έχουμε τους ανθρώπους, που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν τους εγκαταλείπουμε»!

-Μας λέει, δηλαδή, ο «καλός γείτονας» και πρόεδρος του προτεκτοράτου των Σκοπίων, ότι παρά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι επωφελής για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δ. Εμμανουηλίδη, οι Σκοπιανοί έχουν το (ανθρώπινο) δικαίωμα να δηλώνουν μακεδόνες και να διεκδικούν το ίδιο για τους συμπατριώτες τους που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Βουλγαρία.

ή Ο Κ. Μητσοτάκης τελεί, πράγματι, σε ομηρία, αλλά όχι επειδή αισθάνεται την απειλή του Αντ. Σαμαρά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιο σοβαρό πολιτικό λόγο, που έχει ο Αντ. Σαμαράς, για να εμποδίσει την ψήφιση των μνημονίων κατανόησης με τα Σκόπια στη Βουλή. Ο Μεσσήνιος πολιτικός διετέλεσε βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός και αρχηγός κόμματος. Το μόνο αξίωμα που δεν πήρε στην πολιτική πυραμίδα, είναι αυτό του προέδρου της Δημοκρατίας. Μήπως πιέζει τον Κ. Μητσοτάκη, για να γίνει πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας; Η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη(;), ήταν η Κατερίνα Σακελαροπούλου.

-Στο σημείο αυτό θέλουμε να κάνουμε μία παρένθεση. Στη ρευστή και ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά δίκαια, όπως έγραψε ο «σύντροφος» Δ. Εμμανουηλίδης, θα προτιμούσαμε να είναι πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία και γνώση της διπλωματίας ως πρώην υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων και πρωθυπουργός. Εάν ήταν πρόεδρος αντί του Προκόπη Παυλόπουλου, είμαστε σίγουροι πως θα είχε διαφορετική τροπή η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

-Κλείνουμε την παρένθεση. Τι επιδιώκει, επομένως, ο «γραφικός Μακεδονομάχος», Αντ. Σαμαράς, από τον Κ. Μητσοτάκη; Να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο, μήπως των εξωτερικών υποθέσεων, στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης; Όπως προαναφέραμε, είναι «χορτασμένος» από κυβερνητικά αξιώματα. Ή μήπως, θέλει να «ρίξει» την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη; Η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες στο Κοινοβούλιο, άρα δεν κινδυνεύει από την αποστασιοποίηση, ή τη διαγραφή, του Αντ. Σαμαρά. Με τους υπόλοιπους 157, μπορεί να πορευτεί άνετα έως τις εκλογές του 2023. Γιατί, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς έχει προκαλέσει, πάλι, την ανησυχία των πολιτικών κύκλων, που θέλουν να «κλείσουν» τα εθνικά ζητήματα, επ’ ωφελεία των ελληνικών συμφερόντων;

-Άραγε, ο 61ος γύρος των «διερευνητικών» επαφών, θα είναι ο «τυχερός» για την Ελλάδα, για να ρυθμίσει τις διαφορές που έχει η Τουρκία μαζί της; Άραγε, η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, θα βοηθήσει να υπογράψει η Ελλάδα συμφωνία με την Αλβανία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών; Ή θα προσφύγει ο Έντι Ράμα, πάλι, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, για να αποτρέψει τη συμφωνία της προσφυγής στη Χάγη; Άραγε, με την κύρωση των μνημονίων κατανόησης με τα Σκόπια, από το Κοινοβούλιο, θα απεμπολήσει ο Στ. Πενταρόφσκι το (ανθρώπινο) δικαίωμα να λέγεται μακεδόνας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ