-Ο Χριστόδουλος Τοψίδης «μπήκε στο πετσί του (νέου) ρόλου του», ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αρκετών υπουργών της κυβέρνησης στην Αλεξανδρούπολη, ο Χρ. Τοψίδης απέκτησε ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση! Είναι φανερό πως ο «πάγος έσπασε» με την Νέα Δημοκρατία και με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν είναι, πλέον, ο «αντάρτης» υποψήφιος, αλλά ο εκλεγμένος περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί.
-Θα τολμήσουμε να κάνουμε την πρόβλεψη, ότι ο Χρ. Τοψίδης μπορεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του 2028, με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας! Έως τότε, όμως, πρέπει να παρουσιάσει έργο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να πετύχει ισόρροπη ανάπτυξη των Περιφερειακών Ενοτήτων. Είναι δύσκολο στην πράξη, γιατί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει δύο γεωγραφικά τμήματα, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και μία μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος διεκδικούν την ίδρυση ξεχωριστής, μιας έβδομης, Περιφερειακής Ενότητας, όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Η διεκδίκηση αυτή είναι δείγμα, πως ακόμα και μέσα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα (Έβρου) υπάρχει ανάγκη για ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών.
-Ο Χρ. Τοψίδης έχει τον ενθουσιασμό του πρωτοεκλεγμένου περιφερειάρχη. Στις περιφερειακές εκλογές του 2023 δεν ήταν το «φαβορί», αλλά στον β΄ γύρο έκανε την μεγάλη ανατροπή! Αναρωτιόμαστε εάν ο αρχικός ενθουσιασμός θα διατηρηθεί όσο θα «κυλάει» η θητεία προς το έτος 2028. Τα «πρώτα δείγματα γραφής» του νέου περιφερειάρχη, μας κάνουν αρκετά επιφυλακτικούς για το μέλλον. Έχει μία ροπή, καταρχάς, στην πολυλογία. Στην πολιτική, λένε, τα λόγια πρέπει να συμβαδίζουν με τις πράξεις. Ο πολιτικός δεν πρέπει να λέει πολλά, πρέπει να «μιλούν» οι πράξεις του. Ίσως η «πολυλογία» να οφείλεται στον ενθουσιασμό και στην ανάγκη να πείσει τους πολίτες. Στους πρώτους μήνες διοίκησης, οι πράξεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών.
-Θα μιλήσουμε για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Για παράδειγμα, μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας της διοίκησης Χρ. Τοψίδη, έπρεπε να «τελειώσει» το ζήτημα της γέφυρας απέναντι από το παλιό νοσοκομείο Καβάλας. Εφόσον ανέλαβε την πρωτοβουλία η Περιφέρεια, από την προηγούμενη διοίκηση, δεν χρειαζόταν να ερωτηθεί ο Δήμος Καβάλας, για την αναγκαιότητα της διατήρησης, ή την κατεδάφιση της γέφυρας. Η γέφυρα δεν εξυπηρετεί την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού αποκαταστάθηκε η διπλή κατεύθυνση στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ το κτήριο όπου στεγαζόταν το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας εγκαταλείφθηκε. Όταν ο Δήμος αποφασίσει για την τύχη του κτηρίου αυτού και βρεθεί νέα χρήση, μπορεί να μελετήσει την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στην είσοδο του παλιού νοσοκομείου.
-Άλλο ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στους πρώτους μήνες, είναι οι μελέτες για την περιμετρική οδό της Καβάλας. Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» το «παραμελέτησε» το έργο. Δεν είναι δυνατό οι μελέτες να χρειάζονται περισσότερα έτη από την κατασκευή του έργου.
-Ακόμα, δεν προχώρησαν τα σημαντικά λιμενικά έργα, όπως η επέκταση και διαπλάτυνση του υπήνεμου μόλου στο λιμάνι «απόστολος Παύλος», η επέκταση της προβλήτας στην ιχθυόσκαλα, η κατασκευή του υδατοδρόμιου και της μαρίνας τουριστικών σκαφών. Βελτιώσεις χρειάζονται τα λιμάνια Κεραμωτής, Θάσου (Λιμένα) και Πρίνου, τα οποία δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και οχήματα κάθε καλοκαίρι. Τα παραπάνω και άλλα, είναι ζητήματα τα οποία «σέρνονται» επί σειρά ετών και έχουν κουράσει την τοπική κοινωνία στην αναμονή. Είναι καιρός για τις πράξεις και λιγότερα λόγια.