-Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, βρίσκεται, πάλι, στην Καβάλα, με σκοπό να συνεργαστεί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τα ζητήματα που αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου. Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, επίσης, θα επισκεφτεί την Θάσο, όπου θα πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις (σ.σ. εργασίας όπως λέγονται) με τους αιρετούς του νησιού. Ο περιφερειάρχης ήρθε με αφορμή την εκδήλωση στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, με θέμα την προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην κλιματική αλλαγή.

-Το πρωί της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2024, πριν από την εκδήλωση, ο Χρ. Τοψίδης συναντήθηκε στο Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τον ομόλογο του της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό. Μετά από την γόνιμη συνάντηση έκαναν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ρωτήσαμε τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με το υδατοδρόμιο στο λιμάνι «απόστολος Παύλος». Διότι, πρόσφατα ανακοινώθηκε η έγκριση για την δημιουργία δύο υδάτινων πεδίων, δηλαδή διαδρόμων για την προσθαλάσσωση και την αποθαλάσσωση υδροπλάνων, στην Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη. Επειδή πέρασαν αρκετά έτη από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου για το έργο του υδατοδρόμιου Καβάλας, που είναι κάτι πιο «οργανωμένο» από το υδάτινο πεδίο, ρωτήσαμε τον Χρ. Τοψίδη εάν θα ζητήσει από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας ενημέρωση για την τύχη του έργου στο λιμάνι Καβάλας.

-Ο περιφερειάρχης απάντησε πως για τα υδάτινα πεδία στην Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη έγινε αίτηση από την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου Α.Ε.» προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.). Και πρόσθεσε πως, η Σαμοθράκη έχει μία μόνο θαλάσσια σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη και η δημιουργία του υδάτινου πεδίου θα έχει μεγάλο όφελος στην τοπική κοινωνία. Δεν αντιλέγουμε. Γι’ αυτό και έχουμε τοποθετηθεί, επανειλημμένα, υπέρ της θαλάσσιας σύνδεσης της Σαμοθράκης (και) με το λιμάνι της Καβάλας. Όπως γινόταν παλιότερα. Τα υδροπλάνα, σαφώς, θα μεταφέρουν, με ταχύτητα και ασφάλεια, τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου λειτουργούν κρατικές Υπηρεσίες, νοσοκομεία, κ.ά. Τα υδροπλάνα, επίσης, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί. Αλλά, το ίδιο όφελος θα έχει η Σαμοθράκη και με την απευθείας σύνδεση με δεύτερο λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας. Με το πλοίο μπορούν να μετακινηθούν περισσότεροι επιβάτες, οχήματα και φορτία. Με το υδροπλάνο, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο σε προορισμούς που έχουν υδατοδρόμιο, ή εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο. Σήμερα, στην βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει δίκτυο υδατοδρόμιων και υδάτινων πεδίων.

-Αναρωτιόμαστε, ακόμα, γιατί να μην αποκτήσει ένα εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο και το νησί της Θάσου, το οποίο δέχεται κάθε καλοκαίρι δύο εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το υδροπλάνο, επίσης, θα προσφέρει μία λύση στο μείζον ζήτημα της μείωσης των δρομολογίων, κάθε χειμώνα, στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας. Επομένως, το υδάτινο πεδίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί στον Πρίνο, ή ακόμα καλύτερα στα Λιμενάρια, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νότιου τμήματος του νησιού, που αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλη απόσταση οδικώς μέχρι τα πορθμεία του Λιμένα και του Πρίνου. Η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επομένως, έπρεπε να προωθήσει ως «πακέτο» την δημιουργία υδάτινων πεδίων στην Σαμοθράκη, την Θάσο και την Αλεξανδρούπολη. Και να ενδιαφερθεί, αφού η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας δεν το κάνει, για την αδειοδότηση του υδατοδρόμιου στο λιμάνι «απόστολος Παύλος».

-Για τα παραπάνω ζητήματα όφειλε να πιέσει τον περιφερειάρχη, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης (σ.σ. και Νο2 στην ιεραρχία της Περιφέρειας), Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει άλλες «προτεραιότητες». Ο Χρ. Τοψίδης, όμως, έδωσε την εντολή στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου Α.Ε.» και η «δουλειά» με τα υδάτινα πεδία στην Αλεξανδρούπολη και την Σαμοθράκη τελείωσε μέσα σε ενάμισι μήνα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ