Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 23 Ιανουαρίου 2019, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση, σχετικά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις συμβάσεις των κτηνιάτρων και το πρόγραμμα αντιμετώπισης των εξωτικών νοσημάτων των ζώων: «Τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις, για το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης των εξωτικών νοσημάτων των ζώων από ανθρώπους που φιλοδοξούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι ίδιοι άνθρωποι θέλησαν να παρουσιάσουν μία θλιβερή κατάσταση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας. Αντιμετωπίζω με ειλικρινή συμπάθεια την άγνοιά τους για τις διαδικασίες της διοίκησης. Θεωρώ, όμως, απαράδεκτο την ίδια άγνοια να επιδεικνύουν αιρετοί της Περιφέρειας, οι οποίοι, μάλιστα, κατείχαν θέσεις ευθύνης. Η διοίκησή μας πιστεύει στη γνώση. Πιστεύει ότι, η καταπολέμηση της άγνοιας είναι δυνατή. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, επισημαίνω τα εξής. Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες στελεχώνονται από σαράντα πέντε μόνιμους υπαλλήλους: τρεις στη Διεύθυνση Περιφέρειας, δώδεκα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, δεκατρείς στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τρεις, εκ των οποίων δύο αποσπασμένοι, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, εννέα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Επτά νέοι κτηνίατροι με οκτάμηνες συμβάσεις, προσλήφθηκαν με διαδικασία που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δύο στην Π.Ε. Έβρου, δύο στην Π.Ε. Ροδόπης, τρεις στην Π.Ε. Καβάλας.
Για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αντιμετώπιση των εξωτικών νοσημάτων των ζώων, οζώδη δερματίτιδα βοοειδών, ευλογιά και αφθώδη πυρετό αιγοπροβάτων και πανώλη μικρών μηρυκαστικών, θέλω να τονίσω τα εξής. Η Περιφέρειά μας, ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην κατάρτιση του προγράμματος. Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συντάχθηκε ουσιαστικά από τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειάς μας, Αχιλλέα Σαχπατζίδη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αφορούσε στα έτη 2017 και 2018. Κι επειδή οι ανάγκες στην περιοχή μας ήταν επείγουσες, η Περιφέρεια κινήθηκε με ταχύτητα και ήταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, που ολοκλήρωσε τις προσλήψεις μέσα στο 2017, ενώ άλλες Περιφέρειες τις ολοκλήρωσαν στα μέσα του 2018.
Για να ανανεωθούν οι συμβάσεις για το έτος 2019 και να συνταχθεί, ανάλογα, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το ίδιο έτος, θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν εκδοθεί πρώτα, οι αποφάσεις συνέχισης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο. Αυτές οι αποφάσεις, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2019 εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου 2018 και η τροποποίηση που ψηφίζουμε γίνεται γι’ αυτό ειδικά τον σκοπό, γιατί στο μεταξύ, στις 23 Νοεμβρίου, είχαμε την προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση του προγράμματος. Όταν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο, τότε θα κινηθεί η διαδικασία επαναπροκήρυξης.
Το να γίνεται σύγκριση με άλλες Περιφέρειες και να εμφανίζεται η Περιφέρειά μας ως, δήθεν, η μόνη που «δεν κατάφερε» να ανανεώσει τις συμβάσεις των κτηνιάτρων είναι ψέμα, γιατί πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Άλλες Περιφέρειες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανανέωσης, καθώς προσέλαβαν τους κτηνιάτρους με πολύμηνη καθυστέρηση, στα μέσα του 2018, οπότε και οι συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά, στα μέσα του 2019. Τότε είναι που θα χρειαστεί να κινήσουν όλες τις οικονομικές διαδικασίες. Η διοίκησή μας βρίσκεται κοντά στους κτηνοτρόφους κι εργάζεται με υπευθυνότητα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας. Η επαναπροκήρυξη των συμβάσεων των κτηνιάτρων, θα γίνει όταν εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο. Και τότε, η Περιφέρειά μας θα κινηθεί, για ακόμα μία φορά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Για όλα τα υπόλοιπα, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: «όσα πιο λίγα ξέρει κανείς, τόσο πιο πολύ θέλει να μιλάει».