Με αφορμή την ολοκλήρωση του Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2014-2020 και ενόψει του Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η διοίκησή μας, κατά την διάρκεια της θητείας της, ήταν, η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2014-2020 και η ενεργοποίηση του Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2021-2027. Δεν είναι μόνο οι σημαντικοί οικονομικοί πόροι που τα δύο αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέτουν στην Περιφέρειά μας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι, οι πόροι αυτοί ήταν και είναι διαθέσιμοι σε μία κρίσιμη περίοδο, παρατεταμένων και διαδοχικών έντονων κρίσεων. Θυμίζω: την οικονομική κρίση του 2015 με τις κλειστές τράπεζες, την μεταναστευτική κρίση, την υγειονομική κρίση Covid 19, αλλά και την οικονομική-ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν, μέσα από το Ε.Σ.Π.Α. που ολοκληρώνεται, χρηματοδοτούνται περισσότερα από χίλια εννιακόσια έργα, δηλαδή δημόσια έργα, προμήθειες, υπηρεσίες, αλλά και δράσεις επιχειρηματικότητας, χωρίς να υπολογίζουμε τις περίπου είκοσι δύο χιλιάδες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, ενεργοποιήσαμε πλήρως το νέο Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειά μας, για την περίοδο 2021-2027. Ένα Ε.Σ.Π.Α. με εξακόσια τριάντα εννέα εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά εκατόν ογδόντα δύο εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2014-2020 που έχει ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά τις τρεις νέες δράσεις που σχεδιάσαμε, σας ανακοινώνω ότι έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και μπορούν να δημοσιευτούν άμεσα και η υποβολή προτάσεων μπορεί αρχίσει από τον Φεβρουάριο του 2024.

Άλλη μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι η διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και ιδίως των νέων παιδιών που ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους φεύγουν αναζητώντας δουλειά σε άλλη περιοχή σε άλλη Περιφέρεια, ή σε άλλη χώρα. Έτσι, με στόχο την συγκράτηση του δυναμικού αυτού και γιατί όχι να δώσουμε σε ορισμένους την ευκαιρία να επιστρέψουν, σχεδιάσαμε και θέτουμε σε εφαρμογή δύο νέες προσκλήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αφορούν: α) στην ενίσχυση επιχειρήσεων, ώστε να προσλάβουν νέους ανέργους υψηλών προσόντων καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος για είκοσι τέσσερις μήνες, β) στην ενίσχυση ανέργων για την ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, γ) στην ενίσχυση των βιομηχανιών της Περιφέρειάς μας, για την βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Κλείνοντας, θέλω να δηλώσω ότι αφήνουμε μία σημαντική παρακαταθήκη, ένα σημαντικό έργο ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία πρέπει να συνεχισθεί. Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δικαιούχους, Δήμους, Υπουργεία, κοινωνικούς φορείς, νοσοκομεία, συλλόγους, επιχειρήσεις, για την καλή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, η συνδρομή των οποίων ήταν σημαντική στην επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. Να ευχαριστήσω επίσης, για την βοήθεια και την υποστήριξη, τις εθνικές Αρχές του Ε.Σ.Π.Α. του Υπουργείου εθνικής οικονομίας και οικονομικών και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την συνεχή καθημερινή υποστήριξή τους. Τέλος, να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α. και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο, Παναγιώτη Κουδουμάκη, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ