-Είναι τόσο άσχημη η οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Καβάλας, ώστε δεν μπορεί να νοικιάσει μία αίθουσα στον κινηματογράφο «Απόλλων», για να προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά»; Εάν δεν έχει την οικονομική αυτή δυνατότητα, θα μπορούσε να ζητήσει μία βοήθεια από τον Δήμο Καβάλας, για να νοικιάσει την αίθουσα. Αλλά και με πέντε 5 ευρώ τιμή εισιτηρίου, για παράδειγμα, εάν παρακολουθήσουν την προβολή διακόσια (200) άτομα, τα έσοδα θα είναι χίλια (1.000) ευρώ. Δεν νομίζουμε το ενοίκιο της αίθουσας για δύο ώρες, να είναι υψηλότερο από χίλια ευρώ. Ωστόσο, η διοίκηση του Σ.Φ.Γ.Τ. ζήτησε την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου», για να προβάλλει το ντοκιμαντέρ. Είναι το ίδιο, αγαπητά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Φ.Γ.Τ., να προβληθεί το ντοκιμαντέρ σε έναν χώρο θεάτρου, ενώ στον «Απόλλωνα» υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για κινηματογράφο; Ειλικρινά, απορούμε και με την διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), που δέχτηκε να παραχωρήσει την μοναδική θεατρική σκηνή του, για να χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφική αίθουσα.
-Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με την έγκριση του δημάρχου Καβάλας, προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της μειοψηφίας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024. Αλλά και των εκπροσώπων τεσσάρων συλλόγων, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση και τοποθετήθηκαν αρνητικά στην παραχώρηση δημοτικού χώρου, για να προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ που προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα μιας σημαντικής μερίδας δημοτών. «Θα είναι μεγάλη ντροπή, αν προβληθεί αυτό το ντοκιμαντέρ σε δημοτικό χώρο», είπε εκπρόσωπος συλλόγου. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δεν άκουσε τον προβληματισμό των εκπροσώπων των συλλόγων και δήλωσε πως θα γίνει «ξεφτίλα» η πόλη της Καβάλας, αν τα μέσα ενημέρωσης κάνουν θέμα την απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ.
-Δεν είναι δυνατό, φίλτατε δήμαρχε, σε μία πόλη σαν την Καβάλα, να είναι κατάλληλο μόνο το δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» για να προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ. Στα ξενοδοχεία της πόλης, επίσης, υπάρχουν αίθουσες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σημαντικά συνέδρια, όπως το πρόσφατο συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού, με περισσότερους από τριακόσιους (300) συνέδρους. Πόσο ενοίκιο θα ζητήσει το ξενοδοχείο, για να προβληθεί το Επίμαχο ντοκιμαντέρ; Όχι πάνω από 1.000 ευρώ σίγουρα.
-Ο λόγος που η διοίκηση του Σ.Φ.Γ.Τ. ζήτησε το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», είναι για να δείξει πως έχει την στήριξη της δημοτικής Αρχής του Δήμου Καβάλας. Σε αντιδιαστολή με την περιφερειακή Αρχή, που «σταμάτησε» την προβολή του ντοκιμαντέρ στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος», λόγω των εργασιών ανακαίνισης στο παρακείμενο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο δήμαρχος επέλεξαν να ικανοποιήσουν «το γινάτι» των διοικούντων τον Σ.Φ.Γ.Τ., ενώ η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των δημοτών είναι ασήμαντη. Ο δήμαρχος «έβαλε αυτογκόλ» για μία ακόμα φορά! Άλλωστε, παραδέχτηκε πως δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο.
-Όσον αφορά το κήρυγμα που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο περί δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου και σεβασμού στην καλλιτεχνική έκφραση, του απάντησε, με εύστοχο τρόπο, ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Χρυσανίδης, ότι η δημοκρατία σταματάει εκεί που δεν προσβάλλει τα δικαιώματα του συμπολίτη. Είναι ξεκάθαρο πως ο Σ.Φ.Γ.Τ. θέλει να προκαλέσει τα αισθήματα των Καβαλιωτών και, δυστυχώς, εκμεταλλεύεται τον Δήμο Καβάλας, για να πετύχει τον σκοπό του. Μπορεί να προβάλλει το ντοκιμαντέρ σε άλλο χώρο, αλλά θέλει να προκαλέσει «θόρυβο», για να κερδίσει τις εντυπώσεις.