- Την ερχόμενη εβδομάδα, διαβάσαμε, θα επισκεφτεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, συνοδευόμενος από από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ο νέος επενδυτής της βιομηχανίας!
- Στην Καβάλα, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς), Δημήτρης (Τάκης) Εμμανουηλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αλλαγή του ιδιοκτήτη στα «Λιπάσματα», είπε: «Το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί. Πρόθεσή μας είναι, το εργοστάσιο να λειτουργήσει με τους εργαζομένους που δούλεψαν για την επιβίωση αυτής της μονάδας και να λειτουργήσει με νόμους που είναι στοιχημένοι στην επιχειρηματική κανονικότητα».
- Καταρχάς, είναι θλιβερό ένας υπουργός κυβέρνησης, να «συνοδεύει» το νέο «αφεντικό» σε ένα εργοστάσιο. Είναι θλιβερό για τον ρόλο της πολιτικής και για την επιχειρηματικότητα. Τα μέλη μιας κυβέρνησης, δεν «διορίζουν» ιδιοκτήτες σε εταιρείες. Ο ρόλος τους είναι, να εκτελούν τους νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο. Είτε για να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, είτε για να δίνουν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
- Ας δούμε τι από τα δύο έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στην περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο, για να ελέγξει εάν η λιπασματοβιομηχανία τηρεί τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την εργατική νομοθεσία, ασχολείται μόνο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Από τη μία πλευρά «έβαλε» την κρατική Δ.ΕΠ.Α. να πιέζει για το φυσικό αέριο, από την άλλη πλευρά μία ομάδα κατοίκων στα ανατολικά της Καβάλας να διαμαρτύρονται για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και προσφάτως, μία μερίδα εργαζομένων, που είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις εργασίας τους, να ασκούν κριτική για εργασιακά ζητήματα.
- Αλλά, ποια είναι τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση για να γίνει πιο ανταγωνιστική η μοναδική εθνική λιπασματοβιομηχανία; Μείωσε τη φορολογία στα κέρδη της; Κατάργησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που είναι βασική πρώτη πρώτη ύλη, για την παραγωγή λιπάσματος; Άλλαξε την εργατική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι σε μία βαριά χημική βιομηχανία να είναι μόνιμοι και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Επιδότησε το κόστος εργασίας, όπως γίνεται με τις επιχειρήσεις στη Θράκη;
- Εάν έκανε όλα αυτά (και άλλα), προκειμένου να ενισχύσει τη βιομηχανία, ωστόσο ο κακός ιδιοκτήτης δεν ανταποκρίνεται στο στόχο, δηλαδή να γίνουν τα «Λιπάσματα» η «αιχμή του δόρατος» για την οικονομία και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, μπορούμε να δεχτούμε τον προβληματισμό των κυβερνώντων για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Ο Δ. Εμμανουηλίδης πολιτικοποιεί το ζήτημα λειτουργίας της Β.Φ.Λ. Ασκεί κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που «έφεραν» τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα «Λιπάσματα» Καβάλας. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει να «διώξει» τον Λ. Λαυρεντιάδη και να φέρει τον «δικό της επενδυτή» στη βιομηχανία! Όπως διαβάσατε παραπάνω με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
- Υ.Γ. Είναι ανέκδοτο, πραγματικά, να ομιλεί ο φιλόλογος, Δ. Εμμανουηλίδης, περί «επιχειρηματικής κανονικότητας». Η διδασκαλία των κειμένων του Όμηρου, του Πλάτωνα, του Σωκράτη και των άλλων αρχαίων φιλοσόφων, δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση μιας επιχείρησης. Πως μπορεί να γνωρίζει ο βουλευτής τι σημαίνει «επιχειρηματική κανονικότητα», όταν δεν διοίκησε μία επιχείρηση;
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει να διώξει τον ιδιοκτήτη των Λιπασμάτων Καβάλας και να...