-Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο εγκαλεί τον περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, για μία απόφαση που πήρε η περιφερειακή επιτροπή! Η περιφερειακή επιτροπή έκανε δεκτό αίτημα σωματείου, να τοποθετηθεί μία μαρμάρινη στήλη στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, πάνω στην οποία θα υπάρχει ο ήλιος της Βεργίνας και θα αναγράφεται η φράση: «Αντίσταση και αγώνας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών».

-Στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η εξωτερική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και δεν ενδείκνυται για εσωτερικές παραταξιακές ισορροπίες. Σας καλούμε να ακυρώσετε την απόφαση σας, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στον τόπο» και συμπληρώνει: «Φτάνει πια με τον λαϊκισμό στα εθνικά θέματα».

-Η περιφερειακή επιτροπή είναι ένα (μικρό) συλλογικό όργανο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ’ αυτό το όργανο, όπως και στο περιφερειακό συμβούλιο, υπόκεινται σε έλεγχο για την νομιμότητα τους, από συγκεκριμένα ελεγκτικά όργανα. Εάν ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» θεωρεί πως η παραπάνω απόφαση της περιφερειακής επιτροπής πρέπει να ακυρωθεί, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον επίτροπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και στην επιτροπή του άρθρου 152. Ο περιφερειάρχης δεν δύναται να ακυρώσει αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

-Εκτός από τις παρατάξεις και τους περιφερειακούς συμβούλους, μπορεί να προσφύγει στον επίτροπο Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην επιτροπή του άρθρου 152, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από μία απόφαση των συλλογικών οργάνων αυτοδιοίκησης. Επομένως, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» απευθύνεται σε λάθος πρόσωπο (τον περιφερειάρχη) για την ακύρωση της απόφασης της περιφερειακής επιτροπής.

-Από κει και πέρα, ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» εκφράζει μία πολιτική θέση. Χαρακτηρίζει λαϊκιστές όσους διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών και εκφράζουν την διαφωνία τους δημοσίως. Εμείς θεωρούμε πως είναι είναι δικαίωμα του πολίτη να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του. Το σωματείο πολιτών κατέθεσε αίτημα προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να τοποθετήσει την μαρμάρινη στήλη. Δεν πήγε αυθαίρετα να την τοποθετήσει σε δημόσιο χώρο. Ζήτησε και πήρε την έγκριση από τον αρμόδιο φορέα. Η περιφερειακή επιτροπή είχε την ευχέρεια να μη κάνει δεκτό το αίτημα, αν έκρινε ότι η τοποθέτηση της στήλης θα προσβάλλει την Ελλάδα και θα κάνει κακό στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

-Επίσης, ακούσαμε, με αρνητική έκπληξη, τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», Στέργιο Ηλιόπουλο, που μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, να αποκαλεί τον ήλιο της Βεργίνας «διεθνές σύμβουλο»! Τι εννοεί ο «ποιητής»; Μήπως ότι ο ήλιος της Βεργίνας χρησιμοποιείται σε διεθνείς σχέσεις; Ή, μήπως, ότι ο ήλιος της Βεργίνας αφορά πολλά, ή όλα τα έθνη; Αυτό είναι, φίλτατε Στ. Ηλιόπουλε, εξωτερική πολιτική. Και είναι εξωτερική πολιτική, που κάνει κακό στην Ελλάδα!

-Διότι, ο ήλιος της Βεργίνας δεν είναι «διεθνές σύμβολο». Είναι ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο, που απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Έγινε γνωστό, με την μεγάλη ανακάλυψη των βασιλικών τάφων της Μακεδονικής δυναστείας του Φίλιππου Β και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Βεργίνα, από τον Μανώλη Ανδρόνικο. Ήταν αποτυπωμένο πάνω στην χρυσή λάρνακα που βρέθηκε σε βασιλικό τάφο. Η Ελλάδα έχει από το έτος 1995 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του συμβόλου και στα παρεμφερή του. Ο ήλιος της Βεργίνας χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας, καθώς και σε επιμέρους διοικητικές διαιρέσεις του. Επίσης, με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, το κρατίδιο των Σκοπίων υποχρεώθηκε να σταματήσει την χρήση του ελληνικού συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας στην σημαία του. Ευχόμαστε να υπάρξει μία συμφωνία, που θα υποχρεώσει τα Σκόπια, να σταματήσουν να καπηλεύονται τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» και «μακεδόνας». Αυτή η συμφωνία, δεν είναι σίγουρα η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες το 2018.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ