• Είναι ατυχής, τουλάχιστον, η σύνδεση της διοργάνωσης της «Λευκής Νύχτας» με την οικονομική ανάκαμψη της τοπικής αγοράς και του εμπορικού κόσμου, την οποία κάνει ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Εάν η «Λευκή Νύχτα» μπορούσε να αποτρέψει τα «λουκέτα» των εμπορικών καταστημάτων, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας θα τη διοργάνωνε από τα πρώτα έτη της ύφεσης και για 365 ημέρες κάθε έτος!
  • Η «Λευκή Νύχτα» γίνεται με συγκεκριμένους στόχους, που δεν έχουν σχέση μόνο με τους εμπόρους. Βεβαίως, ο κύριος στόχος, είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης, η οποία είναι χαμηλή ακόμα και στις περιόδους των εκπτώσεων.
  • Για εμάς, ωστόσο, ο σημαντικότερος στόχος, είναι η τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών, δηλαδή των καταναλωτών, που ενισχύουν την αγορά. Όπως και στην οικονομία, έτσι και η κατανάλωση προϊόντων εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ψυχολογία. Μπορεί στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες να είναι συγκρατημένοι, λόγω των ασταμάτητων οικονομικών υποχρεώσεων και της ανασφάλειας για το μέλλον, όμως όταν βρεθούνε σε ένα ευχάριστο και γιορτινό περιβάλλον, ξεχνούν τις υποχρεώσεις, τα προβλήματα και τη σκληρή καθημερινότητα και με καλή διάθεση θέλουν να δαπανήσουν χρήματα, ακόμα και από το υστέρημα τους, για να κάνουν ένα μικρό δώρο στον εαυτό τους, ή στους οικείους και στους φίλους τους.
  • Η «Λευκή Νύχτα» λειτουργεί ως μία «γιορτή» της τοπικής αγοράς και όχι ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν το εμπόριο στην Ελλάδα. Αφού, κατά την άποψη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, δεν προσφέρει στην (οικονομική) ανάκαμψη των εμπόρων, τότε γιατί δεν καταργούνται και οι περίοδοι των εκπτώσεων, που δεν βοηθούν τα εμπορικά καταστήματα να αυξήσουν τον τζίρου τους;
  • Επίσης, η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» συμβάλλει στην προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη, άρα και στην αγορά της. Οι ξένοι που έρχονται, είτε από γειτονικές περιοχές, είτε αλλοδαποί, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αγορά και την πόλη, που δίνει την εικόνα μιας ζωντανής πόλης.
  • Εάν δεν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά παραμείνουν η πόλη και η αγορά μέσα στο κλίμα της κατάθλιψης και της μιζέριας, είναι βέβαιο ότι τα «λουκέτα» θα πολλαπλασιαστούν. Θα ήταν πιο χρήσιμος, λοιπόν, ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση», αν κατέθετε προτάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, για τη βελτίωση της «Λευκής Νύχτας» και για την ουσιαστική συμβολή της διοργάνωσης στην τόνωση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα. Ο κόσμος, πάντως, δείχνει να ανταποκρίνεται και η «Λευκή Νύχτα» ότι καθιερώνεται περισσότερο κάθε έτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ