Το παράσημο Α΄ Τάξεως του Τάγματος του βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ Α΄, που είναι η υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης, απονεμήθηκε στον βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τέως υπουργό εθνικής άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στο Ψυχικό, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου που επιτέλεσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, για την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσεως και συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Την παρασημοφόρηση έκανε ο πρέσβης, Δρ. Σαάντ Αλαμάρ (Dr. Saad Alammar) εκπροσωπώντας τον βασιλέα, κατ’ εφαρμογή σχετικού βασιλικού διατάγματος, το οποίο ανέγνωσε ο ακόλουθος άμυνας, συνταγματάρχης Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi). Παρόντες ήταν, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., Κωσταντίνος Φλώρος, η διευθύντρια εθιμοτυπίας του Υπουργείου εξωτερικών, πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά και ο διευθυντής Ε’ Κλάδου Γ.Ε.ΕΘ.Α., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης,

Μετά την τελετή, ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας. Είναι τιμή μου, που εργάσθηκα υπό τις κατευθύνσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς και τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών μας. Με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για τις γεωστρατηγικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και κοινό όραμα να εργαστούμε στενά για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Καρπός αυτής της δουλειάς, είναι η συμφωνία διευθέτησης καθεστώτος ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, την οποία υπογράψαμε στις 20 Απριλίου 2021 στο Ριάντ. Βάσει αυτής, προβλέπεται η συγκρότηση της ελληνικής δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Σκοπός της αποστολής, είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας Integrated Air and Missile Defence Concept. Γιατί, σε τελική ανάλυση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους φίλους, οι καλοί σύμμαχοι στην ανάγκη φαίνονται».

Το παράσημο του Τάγματος του βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σε χρυσή ημισέληνο με σταυρωμένα ξίφη και κλάδους δάφνης. Έχει σχήμα χρυσού αστέρα με επτά ακτίνες σε σχήμα ρόμβου γύρω από ένα φάτνωμα λευκού σμάλτου με χρυσούς κλάδους δάφνης, ενώ στο κεντρικό κύκλο από λευκό σμάλτο υπάρχει επιχρυσωμένο αραβογράφημα με το όνομα του Σαουδάραβα μονάρχη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ