– Γνωρίζετε αν σε κάποια μουσουλμανική χώρα αναστήλωσαν χριστιανική και συγκεκριμένα ορθόδοξη εκκλησία, για να χρησιμοποιηθεί ως μουσειακός χώρος; Αν γνωρίζετε θέλουμε να μάθουμε, γιατί θα πρόκειται για σπάνια περίπτωση.
– Όπως σπάνια περίπτωση, είναι η ανακατασκευή στην Καβάλα ενός παλιού μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείου μουσουλμάνων), ενώ δεν υπάρχει το τέμενος (τζαμί) και ο μεντρεσές είχε αποκτήσει άλλη χρήση (στέγη για οικογένειες).
– Το έργο (της ανακατασκευής του μεντρεσέ) βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αλλά ακόμα και σήμερα, η άποψη μας είναι, ότι δεν είναι ένα έργο χρήσιμο για την Καβάλα. Η προφανής σκοπιμότητά του, είναι να «απορροφηθεί» το σεβαστό ποσό της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πιθανό να υπάρχει κι άλλη σκοπιμότητα, όπως η ψηφοθηρική, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή υποσχέθηκε σε ένα σύλλογο, το σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας, να στεγάσει στον μεντρεσέ το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού!
– Βεβαίως και το μουσείο χρειάζεται ένα χώρο καλύτερο και ευκολότερα προσβάσιμο, από το διαμέρισμα στην οδό Γαλλικής Δημοκρατίας όπου στεγάζεται σήμερα. Στην Καβάλα, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ωραία νεοκλασικά κτίρια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να αγοράσει ένα από αυτά, να το ανακαινίσει, να το διασώσει και να το προσφέρει στο μουσείο προσφυγικού ελληνισμού.
– Επομένως, το έργο του παλιού μεντρεσέ δεν είναι «άτυχο», όπως δήλωσε στον «Κ.Τ.» ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, αλλά αχρείαστο.
– Όσον αφορά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε μερίδα θεατών που παρακολούθησαν το πρόσφατο παιχνίδι των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Ελλάδας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μεγάλη ευθύνη φέρουν και όλες οι διοικήσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι εμμένουν να ορίζουν παιχνίδια της εθνικής ομάδας στον Πειραιά και στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν ωραιότατα στάδια στην περιφέρεια και κυρίως αγνός φίλαθλος κόσμος, που αγαπάει το ποδόσφαιρο και την ελληνική ομάδα.
– Το ποδόσφαιρο και η εθνική ομάδα της Ελλάδας, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων που ζούνε στην Αθήνα και στον Πειραιά, αλλά δικαίωμα όλων των Ελλήνων.
– Αν, λοιπόν, οι διοικούντες την Ε.Π.Ο. θέλουν να κρατήσουν τους λιγοστούς υγιείς φιλάθλους, που πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο και να στηρίξουν την εθνική ομάδα και να προστατέψουν το κύρος της χώρας, από την εξωαγωνιστική αλητεία, πρέπει να δοκιμάσουν άλλα μέτρα και λύσεις. Εφόσον επιθυμούν, ειλικρινά, το καλό της Ελλάδας και του ποδοσφαίρου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η αλήθεια ήτανε καιρό τώρα στη φόρα, αλλά τώρα βλέπω να την επισημαίνουν και στόματα “εκτός του χορού”. Από το Φεβρουάριο υπήρχανε δηλώσεις δημοτικών αρχόντων ότι “η αρχική μελέτη είχε στηριχτεί σε λανθασμένα πολεοδομικά σχέδια -ίσως γιατί ο μελετητής δεν προερχόταν από την Καβάλα-” και “η αρχική μελέτη είχε αρκετά πολεοδομικά λάθη, καθώς δεν είχαν λάβει υπόψη κάποιες παράμετροι του Σχεδίου Πόλης”. Τα δε λάθη αυτά, αν και διατυμπανίστηκε ότι θα διορθωθούν, δεν διορθώθηκαν στην ουσία ΠΟΤΕ, διότι το ΕΣΠΑ λέει ότι όπως υπογράφεται έτσι παραδίνεται, είχε περάσει το περιθώριο διαβουλεύσεων. Υπάρχει δήλωση, “δεν υπήρχε χρόνος για να γίνουν αλλαγές στην μελέτη, και υπήρχε φόβος ότι το όλο έργο θα έβγαινε από το ΕΣΠΑ”. Και εαν το έργο δεν γινότανε, έτσι με τα λάθη του, θα έπεφτε πρόστιμο στο Δήμο. Υπάρχει μάλιστα και δήλωση σε εφημερίδα ενός άρχοντα ότι “και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας, για να βοηθήσει το Δήμο να απορροφήσει το ΕΣΠΑ, ίσως δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή κατά την έγκριση των σχεδίων” (!!!). Βλέπουμε λοιπόν το αποτέλεσμα σε όλο το “έργο Μεντρεσέ”, τόσο στην Κολοκοτρώνη όσο και στην Πιπίνου και Λάμπρου Κατσώνη: ‘Ενας Μεντρεσές αχρειαστος όντως. Δρόμοι στένεψαν, λεωφορεία δεν περνάνε και στην περίπτωση της Πιπίνου, οδός αδιέξοδος, αιγιαλός από το 1920, σχεδιάστηκε ως πεζόδρομος! Διότι ο μελετητής είχε λάθος πολεοδομικά σχέδια! Παρανομία μέγιστη! Ποιος έδωσε λάθος σχέδια στο μελετητη; Μόνος του τα βρήκε; Και ποιος δεν έλεγξε τα λάθη; Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: πολλά τα λεφτά του ΕΣΠΑ, να τα απορροφήσουμε (ελάτε, πείτε το, να τα *φάμε*), όχι να τα δώσουμε πρόστιμο. Και ας ταλαιπωρούνται τόσες γειτονιές, τόσοι κάτοικοι, από τα εγκληματικά λάθη. Τι πειράζει που ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική, ακόμα και ΙΧ, δεν έχουνε πρόσβαση ομαλή. Τα δικά μας σπίτια δεν είναι εκεί, ε, κύριοι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ