-Ο Μάικ Πομπέο, δεν ήρθε στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά φέτος, επειδή αγάπησε ξαφνικά την χώρα μας. Ήρθε, καταρχάς, διότι επίκεινται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) και ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται τη στήριξη και της ελληνικής ομογένειας, που έχει δυναμική παρουσία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού, για να επανεκλεγεί. Από τις διπλωματικές ανακοινώσεις του State Department, για την κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, φθάσαμε στην επίσκεψη του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, που οι «αναλυτές» θεωρούν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

-Ο αμερικανός υπουργός ήρθε, πρωτίστως, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Η.Π.Α. στην περιοχή. Η Τουρκία, λόγω του νέο-οθωμανικού παροξυσμού του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι σήμερα αξιόπιστη εταίρος. Γι’ αυτό, ο αμερικανικός παράγοντας στρέφεται προς την Ελλάδα και δείχνει τη διάθεση να επενδύσει οικονομικά, στρατιωτικά και, βεβαίως, πολιτικά.

-Αφετέρου, ο Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη (και μετά τα Χανιά), για να μεταφέρει την επιθυμία (σ.σ. το τοποθετούμε ευγενικά) του προέδρου Τραμπ και μερίδας του πολιτικού κατεστημένου των Η.Π.Α., να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ένταξη των κρατιδίων των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό για τις Η.Π.Α., να ενταχθούν τα προτεκτοράτα του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και η Αλβανία τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ανησυχία για την μεγάλη «διείσδυση» της Τουρκίας στα προτεκτοράτα αυτά. Επίσης, οι Η.Π.Α. χρειάζονται τέτοια κρατίδια, τα οποία θα ελέγχονται πλήρως, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά και για να «περνάει» τη δική της πολιτική στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εδώ βρίσκεται ο βασικός (και ίσως πραγματικός) λόγος της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Οι Η.Π.Α., με αφορμή την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ανησυχούν για το παρόν και το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο κλυδωνίζεται. Η πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, για την ειρήνευση στην περιοχή (pax mediterranea) δεν άρεσε στην «υπερδύναμη» των Η.Π.Α. Με εφαλτήριο την συμμαχία των μεσογειακών κρατών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει μία νέα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και στρατιωτική οντότητα στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ, φυσικά, δεν θέλει την στρατιωτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία μιας συμμαχίας, που θα είναι «αντίπαλο δέος». Αλλά, πρέπει να γίνει, για το καλό της ειρήνης και της ευημερίας στη «γηραιά ήπειρο». Και τώρα, είναι η (μεγάλη) ευκαιρία. Να απαγκιστρωθούν τα ευρωπαϊκά κράτη από το ΝΑΤΟ και να οικοδομήσουν μία στρατιωτική συμμαχία, που θα προστατεύει τα συμφέροντα της Ευρώπης.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να κερδίσει την εύνοια των Η.Π.Α., είναι πρόθυμος να ξεπουλήσει την ελληνική ιστορία, μαζί με τα λιμάνια (Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας) και τις άλλες υποδομές που διαχειρίζεται το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Δεν είναι τυχαία, επομένως, η αναφορά στην «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών, ούτε οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο του Economist, για τη θερμή στήριξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ενταξιακή προσπάθεια των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την πλαστή ονομασία και εθνική ταυτότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ