-Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παραδέχτηκε, για μία ακόμα φορά, ότι η λειτουργία της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι, στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», είναι μία παγιωμένη κατάσταση! Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, δήλωσε ότι η άλλη πλευρά, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν συζητάει για την αποχώρηση των μεταναστών, άρα και το κλείσιμο της δομής, αλλά για την σύμπτυξη αυτής, προκειμένου να εφαρμόσει ο Δήμος Καβάλας το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου στο τμήμα του στρατοπέδου που θα εγγραφεί στο κτηματολόγιο.
-Δυστυχώς, έχει σχηματιστεί μία «ανίερη συμμαχία» σε βάρος των συμφερόντων της Καβάλας και των Καβαλιωτών, προκειμένου να επιβληθεί στην τοπική κοινωνία η βούληση ενός λόμπι. Άλλωστε, ο Θ. Μουριάδης εξελέγη δήμαρχος με την βοήθεια ενός πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού λόμπι, το οποίο υπηρετεί (και εξυπηρετεί) με συνέπεια. Απεμπολεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να μην δημιουργηθεί γκέτο μεταναστών εντός του αστικού ιστού. Απεμπολεί την διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, να αποδοθεί το παλιό στρατόπεδο (ολόκληρο) στον Δήμο Καβάλας, για να γίνει το μητροπολιτικό πάρκο. Καλύπτει την πολιτική ανυπαρξία του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, ο οποίος δεν έκανε πράξη το δικαίωμα της λειτουργίας ενός μεγάλου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο οποίο θα υπάγεται και το γραφείο ασύλου και θα διαμένουν, προσωρινά, μετανάστες που εισέρχονται νόμιμα στην χώρα, με μέγιστο αριθμό φιλοξενούμενων έως και το 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας.
-Στην Μυτιλήνη, μετά την καταστροφή του κέντρου στην Μόρια, στήθηκε αμέσως, από την ελληνική κυβέρνηση, ένας νέος καταυλισμός μεταναστών στην περιοχή Μαυροβούνι, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή καινούργιου Κ.Υ.Τ. (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο νησί. Μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι, δεν μπορούσε να κατασκευαστεί, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), μία κεντρική δομή στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και να μην υπάρχουν διασπαρμένα κέντρα και Υπηρεσίες στους Νομούς Έβρου, Δράμας, Καβάλας.
-Επίσης, ο Θ. Μουριάδης καλύπτει τους υπουργούς της κυβέρνησης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, οι οποίοι του έδωσαν προφορική υπόσχεση, πως η δομή στο Περιγιάλι θα αδειάσει έως το τέλος του έτους 2020. Δεν θέλει, τέλος, να εκθέσει τον υπουργό εθνικής άμυνας και βουλευτή Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, διότι είναι αδιανόητο το Υπουργείο και η αρμόδια Υπηρεσία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των ενόπλων δυνάμεων, να έχει παραχωρήσει την χρήση ενός παλιού στρατοπέδου εντός του αστικού ιστού της Καβάλας, στον Δ.Ο.Μ. και στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Ενώ ζητούσε, τόσα έτη, από τον Δήμο Καβάλας, να καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) για την αξιοποίηση του στρατοπέδου.
-Μεγάλη εντύπωση προκαλεί, τέλος, η απόλυτη σιωπή του συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου, που σταμάτησε να διεκδικεί το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και να πιέζει την δημοτική Αρχή και την κεντρική διοίκηση, για να απομακρυνθεί η δομή μεταναστών. Όσοι στηρίζουν το λόμπι αυτό, να γνωρίζουν πως θα κριθούν όταν έρθει η κατάλληλη ημέρα. Το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.