-«Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου ήταν ο αναμορφωτής του Καβαλιώτικου μπάσκετ». Είναι μία «βαρυσήμαντη» δήλωση αυτή, που έκανε ο Νίκος Πενταζίδης, με αφορμή την αποχώρηση του από την θέση του προπονητή της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Είναι μία προσωπική άποψη, που «σηκώνει συζήτηση». Σύμφωνα με τον ορισμό της λέξης, ο αναμορφωτής είναι εκείνος που εισηγείται ριζικές και θετικές αλλαγές, για να αναμορφωθεί και να βελτιωθεί ένας τομέας. Ποιες ήταν, λοιπόν, οι ριζικές και θετικές αλλαγές που εισηγήθηκε ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, για να αναμορφωθεί και να βελτιωθεί το Καβαλιώτικο μπάσκετ;

-Το καλοκαίρι του 2008, ο Κ. Παπακωνσταντίνου ήταν επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Ο σύλλογος αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας. Τότε, εμφανίστηκε μία ευκαιρία! Η ομάδα του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, η οποία προβιβάστηκε στην Α1 εθνική κατηγορία, δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας, λόγω οικονομικών οφειλών. Ο Κ. Παπακωνσταντίνου προσέγγισε τους διοικούντες του συλλόγου του Πανοράματος και πρότεινε την απορρόφηση, μέσω συγχώνευσης, του Πανοράματος από την Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Η διοίκηση του Πανοράματος είχε κι άλλες προτάσεις, από άλλα σωματεία, ωστόσο έκανε δεκτή την πρόταση του Κ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι, μέσα σε ένα καλοκαίρι, η «Ένωση» βρέθηκε από την Γ΄ εθνική στην Α1 εθνική κατηγορία! Συστήθηκε η Καλαθοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (Κ.Α.Ε.) και πήρε, με καθυστέρηση, το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας.

-Το εγχείρημα αυτό, πράγματι, ήταν μία ριζική αλλαγή για την Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση. Αλλά, δεν ήταν η πρώτη ριζική αλλαγή! Μερικά έτη προηγουμένως, το καλοκαίρι του 2003, οι παράγοντες των τοπικών σωματείων Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα», Σύλλογος Αθλοπαιδιών Καβάλας (Σ.Α.Κ.) «Αστέρας», Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος (Γ.Α.Σ.) «Ηρακλής», συμφώνησαν να διαλύσουν τα τμήματα καλαθοσφαίρισης ανδρών και να δημιουργήσουν την «Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας». Για εμάς, αυτή η απόφαση είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία του αθλήματος στην πόλη. Η επιλογή που έκανε ο Κ. Παπακωνσταντίνου «άλλαξε τον ρου» της ιστορίας της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Από ερασιτεχνικό σωματείο έγινε Κ.Α.Ε. και λειτούργησε σε επαγγελματικό επίπεδο. Δηλαδή, ο Κ. Παπακωνσταντίνου έφερε στην Καβάλα την επαγγελματική καλαθοσφαίριση.

-Όμως, μετά από την αποχώρηση του από την προεδρία της «Ένωσης», φάνηκε πως επρόκειτο για ένα «πυροτέχνημα», που έλαμψε για μερικά έτη και σβήνει. Και καθώς σβήνει, αναδεικνύει το «σκότος» που επικρατούσε στην Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση! Γιατί, πίσω από την «βιτρίνα», που ήταν η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα! Η «Ένωση» και ο επαγγελματισμός επισκίασαν τα πάντα στην πόλη. Επομένως, η «παρακαταθήκη» που άφησε ο Κ. Παπακωνσταντίνου έληξε όταν αποχώρησε από το «τιμόνι» της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Κατά την άποψη μας, ο Κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ένας οικονομικός παράγοντας που δαπάνησε αρκετά χρήματα, για να ικανοποιήσει το προσωπικό του όραμα, να δει στην πόλη του το επαγγελματικό basketball.

-Υ.Γ. Ο Κ. Παπακωνσταντίνου με τον τέως πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργο Βασιλακόπουλο, στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ