Την καθιερωμένη συνεστίαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποίησε ο Ροταριανός Όμιλος Δυτικής Καβάλας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΩΚΕΑΝΙΣ». Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Την επετειακή συνεστίαση τίμησαν με τη παρουσία τους, ο διοικητής της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγος Αντώνιος Χατζηγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, σύζυγοι των μελών και φίλοι του Ομίλου.

Επίσημος ομιλητής ήταν, ο πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού-πολιτισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ιστορικός ερευνητής, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς. Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Ομίλου, ροταριανός Θεόδωρος Καγιαμπής, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και καλωσόρισμα στους επίσημους προσκεκλημένους και σε όλους τους φίλους ροταριανούς, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ανέφερε ότι, η εκδήλωση έγινε, για να τιμηθεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές επετείους, η επέτειος του «ΟΧΙ» και να αποτεθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές της.

Μετά, ο λόγος δόθηκε στον ομιλητή, γνώστη και ερευνητή της ιστορίας, ο οποίος με την οπτικοακουστική μέθοδο και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, με γλαφυρότητα, εθνική έξαρση και με την άνεση και τον ιδιαίτερο τρόπο που τον διακρίνει, ξεδίπλωσε μία ιστορική αναδρομή στην εποχή εκείνη συνδυάζοντας την με την τοπική ιστορία. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ιστορικό της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο του 1940, την αντίδραση του λαού και τον ενθουσιασμό, που ήταν μοναδικός, στο χρονολόγιο των γεγονότων, στο ηρωικό «ΟΧΙ», την ιταλική επίθεση και τον πόλεμο στα βουνά.

Επίσης, αναφέρθηκε σε άγνωστες λεπτομέρειες, για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνο τον καιρό στην Καβάλα και για τις προετοιμασίες και την προπαρασκευή της πόλης για τον επικείμενο πόλεμο, τονίζοντας ότι, η αντίδραση του λαού στην Καβάλα, στην κήρυξη του πολέμου, ήταν εξίσου ενθουσιώδης. Κλείνοντας, μίλησε για τα βιογραφικά και τις ηρωικές πράξεις του ανθυπολοχαγού, Κρίτωνα Κονσουλίδη και του εφέδρου αξιωματικού, Δ. Χαρισιάδη, τονίζοντας ότι η συνειδητή καθολική αντίσταση των Ελλήνων έναντι των κατακτητικών επιθέσεων που δέχτηκε η πατρίδα, σε συνδυασμό με τη συστηματική υλική και ηθική προπαρασκευή που προηγήθηκε, συνετέλεσαν στο να αναδειχθεί η μικρή Ελλάδα σε ουσιαστικό παράγοντα, που συνέβαλε αποφασίστηκα στην τελική νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα. Το ζωηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα, ήταν το αψευδές δείγμα του ενθουσιασμού που προκάλεσε η τόσο σαφής και τεκμηριωμένη αφήγηση των γεγονότων της εποχής εκείνης, από έναν πραγματικά βαθύ γνώστη και μελετητή της ιστορίας της πατρίδας και της πόλης ιδιαίτερα.

Η αντίδραση του λαού, των προγόνων μας κι εδώ στην Καβάλα, στην κήρυξη του πολέμου ήταν εκπληκτική. Θα περίμενε κανείς την έκφραση ανησυχίας κι ίσως κάποιας δειλίας και προβληματισμού, δεδομένου ότι τάσσονταν εναντίον μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης. Είχε, όμως, συσσωρευτεί μεγάλη αγανάκτηση στις ψυχές των Ελλήνων, από τις κλιμακούμενες προκλήσεις των Ιταλών κι η κήρυξη του πολέμου ήρθε να εξωτερικεύσει την αγανάκτηση αυτή και τον θυμό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ