• Η αποστασιοποίηση του Κώστα Παπακωνσταντίνου από τα διοικητικά πράγματα της Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Κ.Α.Ε.) Καβάλα B.C., λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, θεωρούμε πως έφερε πίσω τη λειτουργία της ομάδας. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, φαίνεται πως ανέλαβε, πάλι, πρωτοβουλία, για να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστεί η εσωτερική κρίση. Η ομιλία του προς τους παίκτες, τους προπονητές και το υπόλοιπο team, την περασμένη Δευτέρα, είχε στόχο να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στην ομάδα στη δύσκολη αγωνιστική περίοδο που διανύει. Βεβαίως και ο μεγάλος οικονομικός χορηγός της Κ.Α.Ε. είχε πλήρη ενημέρωση για ότι συνέβαινε μέσα στην ομάδα, όμως είχε παραδώσει τη διαχείριση στον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Βαγγέλη Παππά, με τον οποίο γνωρίζονται πολύ καλά αφού ήταν στενοί συνεργάτες στην Kavala Oil.
  • Το μοντέλο διοίκησης στην Κ.Α.Ε. εξακολουθεί να είναι συγκεντρωτικό. Κι αυτό, είναι ένας λόγος που η τοπική κοινωνία δεν έχει «αγκαλιάσει» περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλουν η διοίκηση και η ομάδα, για να παραμείνει η Καβάλα B.C. στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής καλαθόσφαιρας. Πριν αναμιχθεί ο Βαγγέλης Παππάς, τον απόλυτο έλεγχο είχε ο Κ. Παπακωνσταντίνου. Τα τελευταία δύο χρόνια και πολύ περισσότερο στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, το «γενικό κουμάντο» γίνεται από τον αντιπρόεδρο της Κ.Α.Ε., ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και στα αγωνιστικής φύσεως!
  • Στις καθαρά επαγγελματικές ομάδες, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, την αποκλειστική αρμοδιότητα (και ευθύνη) για τον αγωνιστικό σχεδιασμό έχει ο λεγόμενος General Manager (G.M.). Αυτός επιλέγει τον προπονητή και, πολλές φορές, τους παίκτες, ανάλογα με τον προϋπολογισμό (budget), τον στόχο και τη γενικότερη «φιλοσοφία» του συλλόγου. Άρα, ο G.M. θα λογοδοτήσει στο διοικητικό συμβούλιο για τις τυχόν λανθασμένες επιλογές. Όταν σε κάποιες ομάδες, όπως η Καβάλα B.C., την επιλογή του προπονητή και των παικτών κάνουν διοικητικοί παράγοντες και μάλιστα ένας, ή δύο άνθρωποι, σε ποιον θα λογοδοτήσουν αυτοί για το αποτέλεσμα; Δηλαδή, ο αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Παππάς, θα λογοδοτήσει στον εαυτό του, ή θα εισηγηθεί την αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο, όπως θα έκανε για τον G.M., ή τον προπονητή, εάν αυτοί κρίνονταν πως δεν πέτυχαν τον στόχο;
  • Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, η Καβάλα B.C. έχει αλλάξει τέσσερις προπονητές (Τζήμας, Γιατζόγλου, Μωσαΐδης, Πενταζίδης) και πολλούς περισσότερους παίκτες, διότι δεν υπάρχει ο G.M. που θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών, για να απομακρυνθεί μόνο αυτός και όχι όλη η ομάδα! Όπως σε μία ομάδα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι, έτσι και σε ένα αθλητικό οργανισμό πρέπει να υπάρχει καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ασκούν διοίκηση (ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους), ο G.M. επιλέγει τον προπονητή και τους παίκτες, ο προπονητής «κοουτσάρει» την ομάδα, οι παίκτες αγωνίζονται, ο γυμναστής τους γυμνάζει, ο φροντιστής φροντίζει για τον ιματισμό κ.ο.κ. Έτσι «χτίζεται» μία σωστά δομημένη ομάδα. Με ιεραρχία και με καταμερισμό ευθυνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ