-Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία, καρντάσια, δεν έγινε για να δείξει την στήριξη της Ελλάδας στους ομογενείς κατοίκους της βόρειας Ηπείρου (αφού υπάρχει «βόρεια Μακεδονία», λεβέντες πολιτικοί, υπάρχει και βόρεια Ήπειρος!), αλλά για να δηλώσει την στήριξη του προς το «φιλαράκι», τον Έντι Ράμα και την αλβανική κυβέρνηση.

-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας καταβάλλει (φιλότιμη) προσπάθεια, ώστε να προβάλλει στους ευρωπαίους εταίρους ένα θετικό προφίλ της Αλβανίας, που σέβεται τα δικαιώματα των Ελλήνων κατοίκων της χώρας αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν θα δεχτεί, ποτέ, να γίνει μέλος της, ένα κράτος στο οποίο παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτά.

-Δεν την ενδιαφέρει, αν η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν διαφορά μεταξύ τους στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.). Την διαφορά αυτή, λένε οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελών στους κυβερνώντες των δύο χωρών, μπορείτε να την λύσετε στην Χάγη (στο διεθνές Δικαστήριο). Η αλβανική πλευρά, γνωρίζει ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ξεκάθαρο και σε οποιοδήποτε Δικαστήριο, η οριοθέτηση των Α.Ο.Ζ. των δύο κρατών, θα γίνει βάσει των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας. Και όχι σε ένα «παζάρι» που θέλει να κάνει με την Ελλάδα.

-Η Ελλάδα οριοθέτησε την Α.Ο.Ζ. με την Ιταλία, χωρίς να προσφύγουν οι δύο χώρες σε κάποιο διεθνές Δικαστήριο και χωρίς κανένα «παζάρι» μεταξύ τους. Προσωπικά, καρντάσια, δεν βλέπω την Αλβανία πρόθυμη να οριοθετήσει την Α.Ο.Ζ. με την Ελλάδα. Όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζούνε στην Αλβανία, η πράξη έχει αποδείξει ότι είναι «κενό γράμμα», με οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς στην γειτονική χώρα. Επίσης, αμφιβάλλω εάν το πολιτικό σύστημα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνο που θέλουν οι πολιτικοί τους, είναι η προσάρτηση του Κοσυφοπεδίου και των Σκοπίων, για την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας και στενής συμμάχου της Τουρκίας στην βαλκανική χερσόνησο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ