• «Ο καθένας με τα όπλα του», λέει η ρήση. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε να διεκδικήσει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα και την εξόφληση των δεδουλευμένων προς αυτούς, χρησιμοποιώντας το «όπλο» της απεργίας, όπως ανέφερε ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Καβάλας, στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης 27 Ιουνίου 2017.
  • Τα δικά τους «όπλα», όμως, έχουν και οι δήμαρχοι, για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, όπως η συσσώρευση απορριμμάτων στις πόλεις και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η δήμαρχος Καβάλας, βλέποντας την κατάσταση να «ξεφεύγει», πήρε την απόφαση να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Ήταν μία «κίνηση ματ», αφού αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, η κινητοποίηση σταμάτησε και τα απορριμματοφόρα βγήκαν, πάλι, στους δρόμους. Πρέπει να καταλάβουν οι συνδικαλιστές, όπως ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, ότι η ευθύνη ενός δημάρχου για την ποιότητα ζωής των δημοτών είναι πολύ μεγάλη. Και ότι δεν μπορεί να «παίζει» με σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η καθαριότητα της πόλης, που είναι μία ανταποδοτική υπηρεσία. Ο δήμαρχος λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε «δυσλειτουργία» στην καθημερινότητα και ακόμα περισσότερο, για τις έκτακτες καταστάσεις, στις οποίες οφείλει να δείξει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
  • Η δήμαρχος Καβάλας είχε χρέος να δράσει, πριν χαθεί εντελώς ο έλεγχος, κάνοντας χρήση των νομικών όπλων που είχε στη διάθεση της. Η ανάθεση σημαντικών υπηρεσιών των Δήμων, όπως είναι η καθαριότητα, σε ιδιώτες, δεν είναι πολιτική επιλογή των δημάρχων, αλλά λύση ανάγκης, αφού το (μόνιμο) προσωπικό δεν επαρκεί και οι ανάγκες αυξάνονται. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν, αν η απεργία των συμβασιούχων και μη εργαζομένων του Δήμου συνεχιζόταν και η δημοτική αρχή, δεν είχε τη δυνατότητα να αναθέσει την αποκομιδή των (βουνών) απορριμμάτων σε ιδιώτη. Το βέβαιο είναι, ότι την μεγαλύτερη κριτική θα δεχόταν η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Ούτε οι απεργοί (αγωνιζόμενοι), ούτε οι κυβερνώντες της κεντρικής διοίκησης.
  • Μπορεί οι συνδικαλιστές και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι να καταγγείλουν τη δημοτική αρχή για «διπροσωπία», αλλά οι δημότες δεν μπορούν να την καταγγείλουν, ότι αδιαφόρησε για την καθαριότητα της πόλης και του Δήμου. Κάθε δημοτική αρχή εκλέγεται για να υπηρετεί τους δημότες και το δημόσιο συμφέρον. Οι αποφάσεις της, επομένως, λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συνόλου. Δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, για να διεκδικήσει τα αιτήματα ομάδων και κλάδων εργαζομένων. Θα το καταλάβαινε και ο φίλτατος Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, αν κατείχε τη θέση αιρετού στη διοίκηση ενός Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ