Ο ιός του δυτικού Νείλου ήρθε (και) στην Ελλάδα με τα αποδημητικά πτηνά, τα οποία μόλυναν τα κουνούπια κι εκείνα, με το τσίμπημά τους, μετέφεραν τον ιό στον άνθρωπο, που είναι ο «τελευταίος κρίκος της αλυσίδας» στη διάδοση του ιού. Η ιατρική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση των περιστατικών ατόμων τα οποία θα νοσήσουν, αλλά πιο σημαντική είναι η αυτοπροστασία κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των παιδιών. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού ένα μικρό ποσοστό θα νοσήσει και ακόμα μικρότερο κινδυνεύει με θάνατο. Αυτό που χρειάζεται, είναι ενημέρωση, πρόληψη και αυτοπροστασία», ανέφερε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, με σκοπό να ανακοινωθούν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία και, το κυριότερο, να ειπωθούν μερικές βασικές ατομικές ενέργειες πρόληψης.

«Ο ιός του δυτικού Νείλου ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Βρισκόμαστε μέσα σ’ ένα κλοιό λοιμώξεων. Δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά να μάθουμε να αυτοπροσταευόμαστε από τα κουνούπια. Αυτό ισχύει γενικότερα για τους ιούς. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός. Καλούμε τους πολίτες να εμβολιάζονται, για να αποφεύγουν τις νόσους», είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, πριν δώσει τον λόγο στους συναδέλφους της και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Αλέξη Πολίτη και Χαριτίνη Μελισσοπούλου, για να μιλήσουν για τη νόσο του δυτικού Νείλου.

Ο πρώτος παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχεία του έτους 2019 για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Έως σήμερα, είπε, εστάλησαν για ανάλυση στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) 58 δείγματα αίματος, εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά στη νόσο 21 και αναμένεται το αποτέλεσμα για 12 ακόμα (σ.σ. η ανακοίνωση γίνεται εντός 2 έως 5 ημερών). Τα θετικά δείγματα, πρόσθεσε, είναι περισσότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, γιατί υπάρχει μία έξαρση στη δραστηριότητα των κουνουπιών. Από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας πάρθηκε η απόφαση, να σταματήσουν οι αιμοληψίες ατόμων που κατοικούν στην περιοχή του Νέστου, ενώ γίνεται έλεγχος των αιμοδοτών από τους Δήμους Καβάλας και Θάσου. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, επεσήμανε, είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί όλα τα περιστατικά.

Ο ιός του δυτικού Νείλου, σημείωσε η Χ. Μελισσοπούλου, προκαλεί σοβαρά συμπτώματα σε μικρό ποσοστό ατόμων, τα οποία θα τσιμπηθούν από μολυσμένο κουνούπι. Ακόμα μικρότερο, είναι το ποσοστό των ατόμων που θα χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.), η έρευνα έδειξε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι από 78 έως 82 ετών. Η καλύτερη προστασία, τόνισε, είναι η πρόληψη και παρέθεσε μία σειρά μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει κάθε άτομο, για να αποφύγει τα τσιμπήματα των (μολυσμένων) κουνουπιών. Παράλληλα, με τους αεροψεκασμούς που γίνονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο Νομό Καβάλας και ιδιαίτερα στον κάμπο του Νέστου. Συνέστησε προσοχή στους γεωργούς, που εκτίθενται στα κουνούπια στα χωράφια και σημείωσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δηλαδή, αν ένα κουνούπι τσιμπήσει άνθρωπο που έχει τον ιό και στη συνέχεια άλλο, ο δεύτερος δεν κινδυνεύει να νοσήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ