Ο Ιωσήφ Σηφάκης, «Νομπελίστας» της Πληροφορικής, στην Καβάλα

0

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας και ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη, βραβευμένο με το βραβείο Turing 2007 (αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική), με τίτλο: «Η Φυσική της Μεταφυσικής», των εκδόσεων Αρμός. Το βιβλίο αποτελείται από κείμενα έμμετρα και πεζά που εκφράζουν σκέψεις και στοχασμούς για την κρίση, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, την επιστήμη, την κοινωνία από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο για τις πρωτοποριακές εργασίες του επιστήμονα. Η παρούσα κρίση είναι πάνω απ’ όλα ηθική και πνευματική και θέτει επιτακτικά το αίτημα να προσδιορίσουμε ένα σύνολο κανόνων και αξιών, στις οποίες ελεύθερα υποταγμένες οι συνειδήσεις, να εξασφαλίζουν με τις απορρέουσες επιλογές και πράξεις, την αρμονική ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και των συνιστωσών του. Πως συμβιβάζεται το ατομικό με το κοινωνικό συμφέρον, ποια είναι η χρυσή τομή μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και το αίτημα για αποτελεσματικότητα στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση; Πως, υπό τις παρούσες συνθήκες, εξασφαλίζονται ουσιαστικές ελευθερίες και πως διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση τους σε όλα τα επίπεδα;
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ιωσήφ Σηφάκης, διευθυντής του Center for Integrative Research στη Grenoble και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης (EPFL), Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας.
Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Βαρβάρα Βουγιουκλή (απαγγελία), Χρήστος Σαγώνας (ούτι). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στο θεατράκι της στέγης του Σ.Φ.Γ.Τ. (οδός Κύπρου 16, Καβάλα) στις 20.00.
Βιογραφικό
Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Είναι διευθυντής του Center for Integrative Research στη Γκρενόμπλ και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λοζάνης (EPFL). Είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Αρχές της δεκαετίας του ’90 ανέπτυξε, σε συνεργασία με τη βιομηχανία και ιδιαίτερα την Airbus, την τεχνολογία Fly-by-Wire, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων.
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking, που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες, όπως Intel, Microsoft και Google. Για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007 (το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική). Σήμερα, τα ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στη μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας. Επίσης, είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences. Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur) το 2011.
Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το 2012 το Leonardo Da Vinci Medal και το 2013 ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος. Είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ