-Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ότι τόσο καιρό που συζητιέται το ζήτημα της κυριότητας της ακτής «Καλαμίτσα», δεν εκδόθηκε ούτε μία ανακοίνωση από την πλευρά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), που να υπερασπίζεται την κυριότητα και να ξεκαθαρίζει, με επιχειρήματα, ότι είναι η ιδιοκτήτρια της ακτής. Τον ρόλο αυτό ανέλαβαν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής. Χωρίς να το ζητήσει, λοιπόν, η ΕΤ.Α.Δ. απέκτησε δύο άμισθους «συνηγόρους» των συμφερόντων της. Ο δεύτερος, μάλιστα, είναι κάθετος στην άποψη ότι η ακτή «Καλαμίτσα» ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ. Επειδή το 1913, όταν απελευθερώθηκε η Καβάλα, το ελληνικό δημόσιο αμφισβητούσε την κυριότητα του κτήματος «Όφμαν», έκτασης 6.500 στρεμμάτων, στο οποίο περιλαμβανόταν η Καλαμίτσα και το διεκδικούσε ως δημόσια περιουσία. Επειδή την περίοδο του β΄ παγκοσμίου πολέμου, το κτήμα δημεύτηκε και το έτος 1950 περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο (σ.σ. με ποια διαδικασία;). Επειδή το έτος 1969, με Βασιλικό Διάταγμα, οι εκτάσεις «Μπάτης» και «Καλαμίτσα» χαρακτηρίστηκαν «τουριστικά δημόσια κτήματα» και η διαχείριση τους ανατέθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Επειδή το έτος 2000, Ε.Ο.Τ. απέκτησε την κυριότητα του ακινήτου της ακτής «Καλαμίτσα», εκτός του αιγιαλού, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Κι επειδή, το έτος 2016, η ακίνητη περιουσία του Ε.Ο.Τ. και του Δημοσίου περιήλθε κατά κυριότητα στην ΕΤ.Α.Δ. Από τα παραπάνω προκύπτει πόσο αμφιλεγόμενο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και την ακτής. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο αιγιαλός δεν ανήκει στην ΕΤ.Α.Δ., που απέκτησε την «κυριότητα» του ακινήτου έντεκα (11) έτη μετά από την εγγραφή του στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπέρ του Δήμου Καβάλας, από τον τότε δήμαρχο, Ευστάθιο Εριφυλλίδη.

-Δεν είναι τυχαίο ότι, ο Στάθης Εριφυλλίδης έγραψε την ακτή «Καλαμίτσα» στο Εθνικό Κτηματολόγιο το έτος 2005. Τότε συμπληρώθηκε μία εικοσαετία χρήσης της ακτής από τον Δήμο Καβάλας, μετά από την συμφωνία που έκανε ο αείμνηστος δήμαρχος, Ελευθέριος Αθανασιάδης με τον Ε.Ο.Τ. (σ.σ. που ήταν ακόμα διαχειριστής και όχι κύριος του ακινήτου) το έτος 1985. Κι αν κάποιος συμπληρώσει 20 έτη συνεχούς χρήσης ενός ακινήτου, έχει το δικαίωμα της χρησικτησίας. Ορθώς, επομένως, ο Στάθης Εριφυλλίδης έγραψε το ακίνητο στο Εθνικό Κτηματολόγιο και κατοχύρωσε την κυριότητά του, με απολύτως νόμιμο τρόπο. Ο Ε.Ο.Τ. δεν υπέβαλε ένσταση, αν και το έτος 2000, όπως ανέφερε ο Κ. Σιμιτσής, απέκτησε με νόμο την κυριότητα του ακινήτου. Αντίθετα, η ΕΤ.Α.Δ. προσέφυγε στην Δικαιοσύνη το έτος 2021, δηλαδή δεκαέξι (16) έτη αργότερα! Αν η ΕΤ.Α.Δ. προστατεύει έτσι την ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, αλίμονο! Βεβαίως, στο δικαστήριο που έγινε, ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας, δεν παρουσίασε την εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο, γι’ αυτό ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της ΕΤ.Α.Δ.

-Κατά την άποψη μας, η ΕΤ.Α.Δ. σιωπά, γιατί δεν μπορεί να αντικρούσει νομικά το προφανές. Ότι, η ακτή «Καλαμίτσα» (όχι ο αιγιαλός) ανήκει στον Δήμο Καβάλας. «Όλα τα άλλα, είναι σκέτες σαπουνόφουσκες, που καμία σχέση δεν έχουν με την ιστορία και το δίκαιο», όπως σχολίασε ο Κ. Σιμιτσής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ