• Από τον Φεβρουάριο του έτους 2017, ο Δήμος Καβάλας έχει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη της λεγόμενης αειφόρου αστικής ανάπτυξης, που ονομάζεται «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» και είναι συνέχεια του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.
  • Η πρόταση του Δήμου Καβάλας έλαβε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία (σ.σ. την υψηλότερη πήρε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης) μεταξύ των έξι προτάσεων από ισάριθμους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Με την έγκριση, ο Δήμος Καβάλας εξασφάλισε χρηματοδότηση 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, για παρεμβάσεις σε μία έκταση 984 στρεμμάτων, η οποία οριοθετείται από το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», την παλιά πόλη, το καρνάγιο, το παλιό υδραγωγείο και τις οδούς 7ης Μεραρχίας, Αντιγόνου και Αριστοτέλη Στάνη. Η περιοχή αυτή, αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης.
  • Από τα 19 έργα, που περιλαμβάνει η Σ.Β.Α.Α. Δήμου Καβάλας, τα 13 θα χρηματοδοτηθούν από το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων, 3 έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τα 2 υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης και 1 θα υλοποιηθεί με ίδιους πόρους (σ.σ. κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Φάληρο). Ο προϋπολογισμός του τελευταίου έργου είναι 700.000 ευρώ και θα μπορούσε κάποιος να αντιπροτείνει το εξής. Αφού η σημερινή δημοτική αρχή έχει τις 500.000 ευρώ, για να συμμετέχει σ’ ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, γιατί δεν τις διαθέτει με σκοπό να πραγματοποιήσει το έργο Σ.Β.Α.Α.;
  • Στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος», του οποίου επικεφαλής είναι ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με τίτλο: «ανάδειξη, αξιοποίηση ιστορικού κέντρου». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «προκηρύσσουμε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών με θέμα: «παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στα σοκάκια της Παναγίας», τα αποτελέσματα των οποίων θα υλοποιηθούν από τον Δήμο, με ενεργή συμμετοχή κατοίκων». Συμπληρώθηκαν οι πρώτες εκατό ημέρες διοίκησης, αλλά δεν προκηρύχθηκε κανένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σκοπό αυτό, απ’ όσο γνωρίζουμε.
  • Επίσης, αναφέρεται ότι: «προκηρύσσουμε μία σειρά από διαγωνισμούς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου ανάδειξης της παλιάς πόλης με μακρά προοπτική, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόζεται από την εκάστοτε δημοτική αρχή σε βάθος χρόνου. Οι διαγωνισμοί αυτοί αφορούν: την πρόσβαση από τον χώρο του τελωνείου προς την Παναγία (ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες), την ανάπλαση των οδών Θεοδώρου Πουλίδου-Γραβιάς, την ανάπλαση του οικοπέδου του παλιού νοσοκομείου, την κατασκευή μονοπατιού στο ανατολικό παράλιο τείχος, που συνδέει τη χερσαία ζώνη του λιμανιού με το καρνάγιο, την ανάπλαση της οδού Κουντουριώτη και της πλατείας Νικοτσάρα, την ανάπλαση της περιοχής του φάρου, τη συνεργασία με τις Πολυτεχνικές σχολές, για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών, που θα αφορούν θέματα συντήρησης αναπλάσεων και ενεργειακών παρεμβάσεων, τη συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τα Δημόσια Κτήματα, για τη συντήρηση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην αρχή της οδού Θ. Κολοκοτρώνη και την μετατροπή τους σε ξενώνες του Δήμου, τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, για επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης επισκευής σπιτιών, αλλά και αναγκαιότητας αποκατάστασης κάποιων επικίνδυνων κτιρίων (παράδειγμα το σπίτι στην οδό Θ. Πουλίδου).
  • Γιατί η δημοτική Αρχή δεν υλοποιεί τις παραπάνω συνεργασίες που αναφέρονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα, έπειτα από εκατό ημέρες διοίκησης; Θα αξιοποιήσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε για την ανάπλαση της πλατείας Νικοτσάρα και τα έργα Σ.Β.Α.Α. για την περιοχή παλιά πόλη, καρνάγιο, οδός Κουντουριώτη, αγορά Αγίου Νικολάου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ