Έπειτα από πρόταση που δέχτηκε από τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου, Θωμάς Αγγελόπουλος, ανέλαβε και καθήκοντα διευθυντή του παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. στην Καβάλα, στο οποίο υπάγονται οι Τομείς Δράμας, Σερρών και Θάσου. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρει τα εξής: «Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του προέδρου του Ε.Κ.Α.Β., κ. Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου και αναλαμβάνω και τα καθήκοντα διευθυντή του παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, στο οποίο ανήκουν οι τομείς Δράμας, Σερρών και Θάσου, με επίγνωση των μεγάλων ευθυνών που μου αναλογούν και με διάθεση για δουλειά και προσφορά, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Γνωρίζω ότι, υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες και θα φροντίσω να τα γνωρίσω επαρκέστατα στο άμεσο μέλλον, για να μπορέσω να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου, τα οποία θα συνεχίζω να τα υπηρετώ εφόσον αισθάνομαι και είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός. Σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον, θα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα-σταθερά βήματα, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της άμεσης και επείγουσας προνοσοκομειακής βοήθειας προς όφελος όλων όσων τη χρειαστούν. Προς το σκοπό αυτό, εκφράζοντας απολύτως προσωπικές απόψεις και συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με τα συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου management υπηρεσιών Υγείας, νομίζω πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα επείγουσας πρωτοβάθμιας (προνοσοκομειακής) ιατρικής, στον οποίο θα ανήκουν το Ε.Κ.Α.Β., τα Κ.Υ. και οι αστικές δομές Π.Φ.Υ. μαζί με τα Τ.Ε.Π. των νοσοκομείων. Είναι, επίσης, ανάγκη, να θεσμοθετηθεί η ειδικότητα της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και να στελεχωθούν οι δομές αυτές με κατάλληλα εκπαιδευμένους γιατρούς. Η τοποθέτηση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε καθορισμένα-πολυσύχναστα σημεία και η εκπαίδευση ειδικών ομάδων του πληθυσμού στο BLS, θα είναι μία ριζοσπαστική ενέργεια.
Η επαφή μου με την επείγουσα ιατρική αρχίζει πριν πολλά χρόνια, όταν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, άρχιζα το 1986 την ειδίκευσή μου στη γενική χειρουργική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του ίδιου νοσοκομείου, συνέχισα να παρέχω υπηρεσίες σαν ειδικός χειρουργός σε άμισθη θέση ως συνεργάτης. Υπηρέτησα, επίσης, σε θέση χειρουργού για τέσσερα χρόνια στο σταθμό πρώτων βοηθειών (ΣΑ΄Β) του Ι.Κ.Α. Θεσσαλονίκης, μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική αστική δομή προνοσοκομειακής άμεσης ιατρικής βοήθειας, που δίπλα της υπήρχε και σταθμός του Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, αργότερα έπαψε να λειτουργεί. Εκπαιδεύτηκα το 1996 στον πρώτο ετήσιο κύκλο μετεκπαιδευτικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης του Ε.Κ.Α.Β. (Ε.Π.Ι.) και στη συνέχεια ως εκπαιδευτής του Ε.Κ.Α.Β. συμμετείχα στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα που αφορούσαν στην εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών στις πρώτες βοήθειες. Προ δεκαετίας, στη λειτουργούσα τότε σχολή Ι.Ε.Κ. του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, εκπαιδεύσαμε υποψήφιους διασώστες στην εκμάθηση της τηλεϊατρικής.
Συμμετείχα ως εκπαιδευόμενος σε πολλά διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής, όπως το ATLS, το BLS, το διεθνές σεμινάριο για την αντιμετώπιση προνοσοκομειακά επειγόντων γυναικολογικών-μαιευτικών καταστάσεων κ.λπ. Από το 1999, υπηρετώ με τη δεύτερη ειδικότητα μου, ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου της Θάσου, όπου γνώρισα τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας νησιωτικής περιοχής με 15.000 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο, για σωστή προνοσοκομειακή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και για τη γρήγορη και ασφαλή διακομιδή τους στο νοσοκομείο της Καβάλας.
Διαχρονικά, επισημάναμε και διεκδικήσαμε (η εκάστοτε διοίκηση του Κ.Υ. Πρίνου και ο Δήμος Θάσου) την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Τομέα Ε.Κ.Α.Β. στη Θάσο, που υλοποιήθηκε πριν 8 μήνες, περίπου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς και αναμένεται η μετακίνηση ακόμα 5 διασωστών, για την πλήρη ενεργοποίησή του. Η στελέχωση και ενεργοποίηση του Τομέα της Θάσου, θα είναι από τις άμεσες προτεραιότητες του παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, στο οποίο ανήκει και ο Τομέας της Θάσου, που είναι το μοναδικό νησί της Μακεδονίας και η «ναυαρχίδα» του τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε, μαζί με τους εργαζομένους στο παράρτημα Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων διασωστών, καθώς και την εξασφάλιση των απαιτούμενων εφοδίων σε μέσα και προσωπικό, προκειμένου να μπορούν οι διασώστες να ανταποκριθούν στην ευαίσθητη και υψηλή αποστολή τους. Θεωρώ δεδομένο το ενδιαφέρον και τη μέριμνα της πολιτείας προς το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή απειλείται ξαφνικά και άμεσα. Η διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών. Έμπρακτο δείγμα στην περιοχή μας, είναι η παράδοση και η επιχειρησιακή λειτουργία επτά (7) καινούριων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων. Στον άμεσο σχεδιασμό της διοίκησης, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση του παραρτήματος Καβάλας με επιπλέον προσωπικό. Καθήκον δικό μας, είναι να υπερβάλλουμε εαυτούς και να προσφέρουμε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον πάσχοντα πολίτη που δοκιμάζεται στην οικονομική δίνη, που μαστίζει την πατρίδα μας. Ευελπιστώ ότι όλοι μαζί, διασώστες, διοίκηση και πολιτεία, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, προς όφελος της υγείας των πολιτών».