Το πρώτο βιβλίο του Ζαφείρη Ευστρατίου, με τίτλο: «Το δίκαιο «δικάζει» τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση», είναι το απόσταγμα μιας μακράς περιόδου 40 ετών ενασχόλησης με τα ζητήματα που πραγματεύεται. Είναι, επίσης, το αποτέλεσμα της εμπειρίας, της γνώσης και της έρευνας που πραγματοποίησε, όπως αναφέρει στη συνέντευξη που έδωσε στον «Κ.Τ.», πάνω σε δύο βασικούς θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Ακολουθεί η συνέντευξη:
-Είναι το πρώτο βιβλίο που γράψατε;
Ζ.Ε. «Ναι, είναι το πρώτο βιβλίο μου, απόσταγμα τεσσαροκονταετούς εμπειρίας, γνώσης και έρευνας πάνω στους δύο θεσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αυτή ήταν και η γενεσιουργός αφορμή, που μου συνιστούσε ιερό χρέος και καθήκον να προβώ στη συγγραφή αυτού του βιβλίου».
-Ποια ανάγκη σας ώθησε να γράψετε βιβλίο;
Ζ.Ε. «Η ερώτησή σας αυτή, μου θύμισε έναν φιλόσοφο Ιάπωνα, που έλεγε ότι για να καταξιωθεί και να ολοκληρωθεί ο άνθρωπος, χρειάζεται να κάνει ένα παιδί, να φυτέψει ένα δέντρο και να γράψει ένα βιβλίο. Αυτό έκανα κι εγώ».
-Καταπιαστήκατε με δύο σημαντικούς θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, που αμφισβητούνται έντονα. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ζ.Ε. «Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, λίγο έως πολύ, τα προβλήματα που έχουν αυτοί οι δύο θεσμοί. Επειδή τα προβλήματα αυτά, μας οδηγούν σ’ ένα αίσθημα απογοήτευσης και αδιεξόδου, τους πολίτες τους νιώθεις να είναι αδύναμοι ενώπιον της εξουσίας με τον τρόπο που λειτουργούν, διότι η κατάχρηση της εξουσίας διαταράσσει τις κοινωνικές ελευθερίες και υπονομεύει την αρμονία της κοινωνικής συνύπαρξης. Έχουμε, όμως, ηθικό καθήκον, να στηλιτεύουμε, να στιγματίζουμε και να δίνουμε μομφή σε αυτούς που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους. Επιβάλλεται, λοιπόν, να διασώζουμε την ελευθερία μας, για να είμαστε ικανοί και σε θέση να υπερασπιζόμαστε και να διασφαλίζουμε τα προσωπικά μας δικαιώματα.
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, όσο αντιπαθητικά, ή όσο απογοητευτικά κι αν βλέπουμε την επικρατούσα κατάσταση, επιβάλλεται να αγωνιζόμαστε και να συμμετέχουμε σε μία προσπάθεια διόρθωσης και βελτίωσης των κανόνων και των συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες και όχι την ανατροπή των όσων επιτύχαμε μέχρι σήμερα.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αυτό που έκανα, είναι ότι το ερεύνησα στο βάθος του, στην έκτασή του και τα αίτια που το δημιουργούν, δίνοντας τις δικές μου καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση και την προαγωγή του κύρους αυτών των δύο βασικών θεσμών της Δημοκρατίας μας».
-Τι σας δυσκόλεψε στη συγγραφή του βιβλίου;
Ζ.Ε. «Η δυσκολία μου στα κείμενα του βιβλίου μου, ήταν η χρήση του ποιοτικού λόγου με λέξεις που κυριολεκτούν και όχι με χρήση λέξεων γενικού περιεχομένου, προκειμένου ο αναγνώστης εύκολα να κατανοεί το περιεχόμενο των παρεχόμενων πληροφοριών και των αποκαλύψεων των αδυναμιών που υπάρχουν σ’ αυτούς τους δύο βασικούς θεσμούς.
Επίσης, δυσκολία υπήρξε και στη σωστή ιεράρχηση ιδεών και αντιλήψεων, για την άριστη δομή και οργάνωση του υλικού του, ώστε να εξασφαλίζεται η σαφήνεια στην έκφραση και η ενδελεχής ενημέρωση επάνω στα θέματα που πραγματεύομαι».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 στις 7:30 το απόγευμα. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Δημήτριος Αποστολίδης (δικηγόρος), Κωνσταντίνος Χιόνης (ιστορικός). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογεώργης.