Με γρανάζι, το κυριότερο, που δίνει συνεχή κίνηση στην «ατμομηχανή» που λέγεται Δήμος Καβάλας, παρομοίωσε την Οικονομική Υπηρεσία ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Προμούσας, ο οποίος έκανε τον απολογισμό των «πεπραγμένων» της θητείας του, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Θα προηγηθούν οι δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, γι’ αυτό βρήκε την ευκαιρία, παρουσία του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη, να «διαφημίσει» τις αλλαγές και τις καινοτομίες που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία. «Η Οικονομική Υπηρεσία, είναι η σημαντικότερη από τις Υπηρεσίες του Δήμου», σημείωσε στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, στην δημοτική βιβλιοθήκη.

Δυστυχώς, η Οικονομική Υπηρεσία βρίσκεται σε αποσύνθεση, όπως όλος ο (διοικητικός) μηχανισμός του Δήμου Καβάλας! Μέσα στην δημοτική περίοδο που διανύουμε αποψιλώθηκε, λόγω της φυγής αρκετών και έμπειρων υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες Υπηρεσίες, που εκμεταλλεύτηκαν την λεγόμενη «κινητικότητα». Οι πολύτιμοι αυτοί υπάλληλοι αντικαταστάθηκαν μερικώς από υπαλλήλους που μετακινήθηκαν, έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου και του αντιδημάρχου οικονομικών, από άλλες Υπηρεσίες του Δήμου. «Η Οικονομική Υπηρεσία έφτασε στο όριο της. Καθίσαμε με τον Γιάννη (σ.σ. Προμούσα) και βρήκαμε την λύση. Πήραμε δύο κυρίες από την Υπηρεσία καθαριότητας, που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις μετακινήσαμε στην Οικονομική Υπηρεσία. Δέχτηκα καταγγελία για την απόφαση αυτή. Δεν μπορούσαμε αλλιώς να κάνουμε την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών», ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ ο αντιδήμαρχος παραδέχτηκε πως χρειάζονται προσλήψεις νέων υπαλλήλων, για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει κανονικά η Υπηρεσία.

Με υπο-στελεχωμένη την νευραλγική Οικονομική Υπηρεσία και με υπαλλήλους που προσελήφθησαν για να εργαστούν οδοκαθαριστές, να αναλαμβάνουν την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, που είναι το βασικότερο έσοδο για τον Δήμο, το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Να προσθέσουμε την δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, που δεν έγινε την τελευταία τετραετία και η οικονομική πραγματικότητα είναι ζοφερή! Ο δήμαρχος είπε ξεκάθαρα, ότι τα σημερινά έσοδα που έχει ο Δήμος Καβάλας επαρκούν μόνο για την μισθοδοσία του προσωπικού! «Η εποχή που οι Δήμοι έπαιρναν χρήματα από την κεντρική διοίκηση τελείωσε. Ο σημερινός Δήμος Καβάλας παίρνει πολύ λιγότερα χρήματα και από τον πρώην Δήμο Φιλίππων», πρόσθεσε. Δηλαδή, η κατάσταση είναι «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» και δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, χωρίς την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι Δήμοι από την κεντρική διοίκηση. Ο Δήμος Καβάλας μπορεί και να είχε καταρρεύσει οικονομικά! Το θλιβερό είναι, ότι μέσα στην τελευταία τετραετία, ο Δήμος Καβάλας «μίκρυνε» πολύ και επικίνδυνα. Και δεν εννοούμε πληθυσμιακά (μόνο). Είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Φιλίππων!

Η σημερινή δημοτική Αρχή κάνει μία διαχείριση της μιζέριας κι αυτή δεν είναι επιτυχής. «Ο Γιάννης έβαλε το νερό στο αυλάκι και το αποτέλεσμα είναι ορατό», δήλωσε ο δήμαρχος για τον αντιδήμαρχο της Οικονομικής Υπηρεσίας. Εμείς θεωρούμε ότι, ο αντιδήμαρχος προσπαθεί να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα». Οι ενέργειες και οι αλλαγές, τις οποίες παρουσίασε στον απολογισμό, διατηρούν την Υπηρεσία και τον Δήμο σε οριακή λειτουργία. «Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε με συγκεκριμένους στόχους», είπε και ανέφερε επιγραμματικά τους βασικούς άξονες που είναι: η περαιτέρω αναζήτηση ανείσπρακτων εσόδων, η εκμετάλλευση αναξιοποίητων πηγών εσόδων και η μείωση του ελλείμματος των κοστοβόρων δαπανών.

Η ψηφιοποίηση αρκετών υπηρεσιών και η εκπαίδευση του (λιγοστού) προσωπικού στην Οικονομική Υπηρεσία είναι μία «ασπιρίνη» στο σοβαρό πρόβλημα. Κατά την άποψη μας, έπαιξε ρόλο και το πρώτο κρίσιμο διάστημα της δημοτικής περιόδου, που ήταν κενή η θέση του αντιδημάρχου οικονομικών. Ερωτηθείς ο Θοδ. Μουριάδης, από το «Ξ», αν μετάνιωσε που δεν τοποθέτησε εξαρχής αντιδήμαρχο, έκανε σχόλιο για την απλή αναλογική στις περασμένες εκλογές! Δεν γίνεται, είπε, ένας δήμαρχος με 63% ποσοστό, να έχει μόλις εννέα δημοτικούς συμβούλους. «Ας όψεται», λοιπόν, η απλή αναλογική!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ