-Ο Εμπορικός Σύλλογος επαναπαύτηκε στην οικονομική συνδρομή του Δήμου Καβάλας, για να πραγματοποιήσει την δράση Summer Shopping Night και το φετινό καλοκαίρι. «Λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο», αφού η δημοτική Αρχή δεν ικανοποίησε το αίτημα φέτος όπως έκανε το προηγούμενο έτος (2023), που ήταν έτος δημοτικών εκλογών!

-Ωστόσο, περιμέναμε από τον Εμπορικό Σύλλογο να ξεπεράσει τον οικονομικό σκόπελο και να διοργανώσει την δράση, για την οποία ο πρόεδρος, Γιάννης Κελγιώργης, δήλωσε ότι: «Ήταν ένα γεγονός που περίμεναν οι Καβαλιώτες, το περίμενε η αγορά, οι συνάδελφοι». Όταν μία δράση δεν γίνεται σταθερά, δεν μπορεί να καθιερωθεί στην συνείδηση του πολίτη-καταναλωτή και να έχει επιτυχία. Αφού δεν δόθηκαν τα χρήματα από τον Δήμο Καβάλας, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου έπρεπε να αναζητήσει αλλού την οικονομική στήριξη. Η ματαίωση της δράσης είναι οπισθοδρόμηση.

-Κατά την άποψη μας, αυτές οι δράσεις πρέπει να είναι «αυτοχρηματοδοτούμενες». Δηλαδή, να διεξάγονται με χρήματα που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος στο «ταμείο» του. Και με την οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου, που είναι η «ομπρέλα» της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να συνδράμουν οικονομικά ο Δήμος και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (σ.σ. μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας). Οι ωφελούμενοι των δράσεων αυτών, της «Λευκής Νύχτας» και της Summer Shopping Night, είναι οι έμποροι και παράλληλα οι επαγγελματίες της εστίασης. Αυτοί, επομένως, πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στις διοργανώσεις.

-Θεωρούμε πως πρέπει να σταματήσει η σπατάλη του δημοτικού χρήματος σε (οικονομικές) συμμετοχές δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνουν τοπικοί σύλλογοι. Το δημοτικό χρήμα πρέπει να αξιοποιείται στην συντήρηση των σχολικών κτηρίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων, την βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων και γενικότερα των δημοτικών υποδομών. Αυτή είναι η υποχρέωση που έχει η δημοτική Αρχή προς τους δημότες. Ακόμα και το ποσό των 5.000 ευρώ, που ζητήθηκε να δώσει ο Δήμος για την δράση Summer Shopping Night, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν εργασίες συντήρησης σε ένα σχολικό κτήριο.

-«Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια»! Η στρεβλή σχέση μεταξύ των διοικήσεων των Δήμων και της Περιφέρειας με τους συλλόγους, για την «συνδιοργάνωση» εκδηλώσεων, έχει μακρύ παρελθόν. Αλλά, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Καλλιεργήθηκε από την «πελατειακή» (σ.σ. και καθόλου πολιτική) συμπεριφορά των αιρετών που δεν σέβονται το δημόσιο χρήμα. Αν ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος, έπρεπε να βάλουν τα χρήματα της συμμετοχής στις εκδηλώσεις από την τσέπη τους, είμαστε σίγουροι ότι θα αρνούνταν να συνδράμουν κάθε έτος. Όμως, με το δημόσιο χρήμα γίνονται όλοι γαλαντόμοι! Με σκοπό, βεβαίως, να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις εκλογές έναντι των πολιτικών αντιπάλων τους.

-Οι σύλλογοι, από την άλλη πλευρά, εκμεταλλεύονται την ματαιοδοξία των αιρετών και υπόσχονται ψήφους από τα μέλη τους και συνεχή εκλογική στήριξη. Επίσης, οι διοικούντες τους συλλόγους δείχνουν ότι έχουν «έργο», με τις διάφορες εκδηλώσεις και έτσι εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους στα διοικητικά συμβούλια. «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο». Η συνεργασία, λοιπόν, είναι «επικερδής» για τις δύο πλευρές.

-Θέλουμε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, αν ήταν δήμαρχος και του ζητούσε ένας σύλλογος να πληρώνει (ο δήμαρχος) κάθε έτος την δαπάνη μιας διοργάνωσης, θα δεχόταν να βάζει τα χρήματα από την τσέπη του; Ως πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου ίσως δεν τον απασχολεί, αλλά ως δημότη πρέπει να τον ενδιαφέρει η χρηστή διαχείριση του δημοτικού ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ