Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Μαΐου 2017, η προγραμματισμένη ομιλία με θέμα: «Φιλοσοφικός στοχασμός και αισθητοποιημένος λόγος στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη», με ομιλητή τον φιλόλογο, συγγραφέα και ποιητή, Δημήτριο Παπαράλλη, στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας. Με εκλεκτές επιλογές από τις συλλογές «Στροφή», «Μυθιστόρημα», «Κίχλη», «Τελευταίος σταθμός» και «Τρία κρυφά ποιήματα», ο γνωστός και προσφιλής στο κοινό της Καβάλας φιλόλογος, κατέδειξε τον συνδυασμό στοχασμού και συγκινησιακής φόρτισης που απαντούν πλούσια στην ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή και πολιτικού, Γιώργου Σεφέρη, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη από τον  ομιλητή στη μνήμη του Δημητρίου Μαρωνίτη.

«Η εικονιστική γλώσσα, η διάβροχη απαισιοδοξία και βαρύθυμη οπτική, η δομική σοφία, αλλά και η επανερχόμενη έννοια της δικαιοσύνης, η ευπάθεια του ηρωισμού και η μοναξιά του ποιητή, καταδείχτηκαν ως πλεονάζουσες και αντιπροσωπευτικές στο σεφερικό corpus. H φρασεολογία του μυστικισμού, η σχέση γραπτού και άγραφου δικαίου, το φυσικό και το μεταφυσικό, ο έρωτας και ο θάνατος, η σκέψη και το συναίσθημα στο έργο του Γιώργου Σεφέρη εντοπίστηκαν και επικοινωνήθηκαν από τον ομιλητή στο συνεπαρμένο ακροατήριο, με μία προσέγγιση στέρεα θεμελιωμένη στη βιβλιογραφία του σεφερικού μελετητή, με αναφορές στον Σινόπουλο, τον Mario Vitti, τον Θέμελη, τον Κατσίμπαλη, αλλά και στις επιρροές του Δάντη και του Έλιοτ, καθώς και την αποκάλυψη πνευματικών συγγενειών με τους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους: το πυρ του Ηρακλείτου, η προσέγγιση για τη δικαιοσύνη στον Επίκουρο και το αδιαχώριστο έρωτα και αγάπης στην επωδό από το λατινικό ποίημα Pervigilium Veneris: «cras amet qui numquam amavit; quique amavit cras amet» (Αύριο να αγαπήσει όποιος ως τώρα δεν αγάπησε. Κι εκείνος που αγάπησε, αύριο να αγαπήσει».

Αφοσιωμένος μελετητής του σεφερικού έργου, ο Δ. Παπαράλλης, συμπληρώνοντας πλέον των πέντε δεκαετιών στη σπουδή και ανάλυση των ποιητικών συλλογών του νομπελίστα ποιητή, αποκάλυψε πολύτιμες καινοτόμες διαστάσεις στη σκέψη και διατύπωση του νομπελίστα ποιητή, με εξέχουσες φιλοσοφικές προεκτάσεις στη γεμάτη αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Τον ομιλητή, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «συν Αθηνά», προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου, Κατερίνα Χατζοπούλου, αναφερόμενη στη σύνδεση φιλοσοφίας και ποίησης από τον Παρμενίδη, στον «Ύμνο της Αρετής» του Αριστοτέλη, στο νεανικό ποιητικό τάλαντο του Πλάτωνα και στον Κλεάνθη τον Στωικό, με εξέχουσα τη μορφή του φυλακισμένου Σωκράτη, λίγο πριν την καταδίκη του, να συνθέτει ποιήματα στη φυλακή υπακούοντας και κυριολεκτικά στη φωνή του δαιμονίου: « Σώκρατες, μουσικήν ποίει και ργάζου» («Σωκράτη να υπηρετείς τις μούσες (τον πολιτισμό) με ζήλο», Πλάτωνας, Φαίδων 60e). Τα επιλεγμένα εννέα ποιήματα από τις συλλογές του Σεφέρη ανέγνωσε δραματοποιημένα η Στέλλα Βλάχου, φιλόλογος, γενική γραμματέας του συλλόγου και εισηγήτρια στο τμήμα φιλοσοφίας παιδιών-εφήβων. Οι συναντήσεις του συλλόγου συνεχίζονται έως τις 17 Ιουνίου 2017, κάθε Σάββατο στις 6μ.μ. στην αίθουσα εργαστηρίων του «Πυθαγόρα» (1ος όροφος), οδός 7ης Μεραρχίας 1, Καβάλα», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ