Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» στο 64ο φεστιβάλ Φιλίππων

0

«Το 64ο φεστιβάλ Φιλίππων έχει σύνθημα την λέξη «Σολωμός», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης και πρόσθεσε: «Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι του Διονυσίου Σολωμού. Γιορτάζουμε την μεγάλη επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση «διαβάζοντας» ολόκληρο το έργο του εθνικού μας ποιητή, προσκαλώντας Έλληνες και ξένους μελετητές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του, πάνω σε αυτή την μεγάλη στιγμή της πατρίδας μας. Θα τρέξουμε στα γνωστά στέκια, που τόσο επιτυχημένα μας έχει συστήσει το φεστιβάλ και με μεγάλη χαρά βλέπουμε να αξιοποιούνται και από άλλους θεσμούς της πόλης και αυτό είναι μεγάλο κέρδος, αλλά θα προτείνουμε και νέους, απρόβλεπτους χώρους, που το φεστιβάλ έχει τον τρόπο του να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.

Με την σύμπραξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, θα γίνουν αναγνώσεις του έργου του Σολωμού από τις καθηγήτριες Κατερίνα Τικτοπούλου και Maria Rosa Caracausi, σε συνεργασία με σπουδαστές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ηθοποιούς, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν τα τρία στάδια επεξεργασίας της «Γυναίκας της Ζάκυθος», από την Λυδία Φωτοπούλου και τον Δημήτρη Ναζίρη, υπό την καθοδήγηση της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στις αναγνώσεις αυτές, θα προστεθούν οι ομιλίες των συγγραφέων και μελετητών του Σολωμού, Παντελή Μπουκάλα και Διονύση Καψάλη. Οι θεατρικές ομάδες της Γεωργίας Μαυραγάνη, της Έλενας Μαυρίδου και της Αμερικανίδας Laura Tesman, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τον Διάλογο, τον Λάμπρο και τον Ύμνο στην Ελευθερία μεταφρασμένο στα αγγλικά όπου συνοδευτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, ελληνοαμερικανοί μετανάστες απαγγέλλουν και τραγουδούν τον εθνικό μας ύμνο. Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη και Χάρης Μιχαλόπουλος, μετά από παραγγελία του φεστιβάλ, γράφουν τρεις θεατρικούς μονολόγους, με θέμα τον Σολωμό, για να παρουσιαστούν από τους ηθοποιούς, Δέσποινα Παπάζογλου, Μάρω Παπαδοπούλου, Άρη Νινίκα και τον μικρό Φώτιο Ευαγγελίδη, ενώ ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος σχεδίασε ψηφιακά, ειδικά για το φεστιβάλ Φιλίππων, το πορτραίτο του Διονυσίου Σολωμού ως την κεντρική αφίσα της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, η θεατρική ομάδα «Κουίντα» παρουσιάζει τον Κρητικό, ο ποιητής και performer, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, συνομιλεί με τον Πόρφυρα, ο συνθέτης, Νίκος Ξυδάκης, «ξαναδιαβάζει», με δικές του μελωδίες, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού σε μία συναυλία με τίτλο: «Διονύσιος Σολωμός-Ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα», η ερμηνεύτρια Νιόβη Κλαυδιανού, με τον συνθέτη Σπύρο Σουλαδάκη, ετοιμάζουν μία μουσική παράσταση σε ποίηση του Σολωμού και η ομάδα χορού «Πρόσχημα», της Μαρίας Κολιοπούλου, δημιουργεί μία παράσταση για ζητήματα ταυτότητας και ελευθερίας.

Επίσης, φέτος, λόγω του «καιρού» και της δυσκολίας, αρχίσαμε νωρίς, με δοκιμές και ασκήσεις. Bρεθήκαμε στο 1ο δημοτικό σχολείο, στην Καβάλα, στην χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, το ανοίξαμε, καθίσαμε στα θρανία του και στο προαύλιό του, καλέσαμε και τους μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου, μαθητές κι εμείς μαζί τους, διαβάσαμε προσεκτικά και προσπαθήσαμε να απαγγείλουμε από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, μελετήσαμε τα ποιήματα «της ετοιμασίας» του μεγάλου του έργου, για να καταλήξουμε στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις εκατόν πενήντα οκτώ στροφές του. Αυτή μας η εργασία κινηματογραφήθηκε από τον Γιάννη Καραπιπερίδη και θα προβληθεί στο μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ στον Διονύσιο Σολωμό.

Και φυσικά στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα υποδεχθούμε τις μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του ελεύθερου θεάτρου, αλλά και του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το ακόλουθο:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΙΠΠΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ρήγου, πρωταγωνιστούν: Πάνος Μουζουράκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Κόκλας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Μετά τις Livestreaming συναυλίες που πραγματοποίησε τον περασμένο χειμώνα, η αγαπημένη τραγουδίστρια βρίσκεται πάλι κοντά στο κοινό, μαζί με τους ταλαντούχους μουσικούς της, για μία συναυλία που θα μείνει αξέχαστη. Ένα πρόγραμμα γεμάτο με τα διαχρονικά της τραγούδια, που θα ηχήσουν δυνατά και θα παρασύρουν σε μία μοναδική καλοκαιρινή βραδιά, που θα μοιάζει με γιορτή!

17 & 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ARS AETERNA-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, την πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις, ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη, την μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο. Στην παράσταση συμμετέχει ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών, μεταξύ των οποίων, οι: Άκης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ιωάννα Παππά, στον ρόλο του μάντη Τειρεσία.

20 & 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Κ.Θ.Β.Ε.

ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Η φετινή παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου. Μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Στον ρόλο της Ελένης, η Έμιλυ Κολιανδρή και του Μενέλαου, ο Θέμης Πάνου.

31 ΙΟΥΛΙΟΥ & 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Ο Γιάννης Κακλέας στην πρώτη σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας καταπιάνεται με τον Ορέστη του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Στον ομώνυμο ρόλο, ο ‘Αρης Σερβετάλης.

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Η Ομάδα «Σημείο Μηδέν», σε συνδιοργάνωση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζουν την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΦΟΙΝΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Σε μία σύγχρονη σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου. Στην παράσταση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Γλάστρας, Θάνος Τοκάκης, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στον ρόλο του Κρέοντα.

11 & 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ

ΟΘΕΛΛΟΣ ΤΟΥ WILLIAM SHAKESPEARE

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αξεπέραστο ερωτικό δράμα του William Shakespeare, σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο. Σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη και με πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.

20 & 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος συνεργάζεται, πάλι, με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη και με την Χάρις Αλεξίου, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος.

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ANTOINE DE SAINT-EXUPERY

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης φτιάχνει μία παράσταση για τα παιδιά, με χιούμορ και ευαισθησία. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που χρόνια ονειρεύεται τον ρόλο, μοιράζεται με τα παιδιά μία ιστορία για την φιλία, την αγάπη και την αλήθεια.

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΛΟΥΡΑΚΗ

Η παράσταση διαπραγματεύεται το ερώτημα «τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου». Έμπνευση στάθηκε, η επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των μουσείων της χώρας το 1940. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, συνδυάζει το αφηγηματικό στοιχείο από ντοκουμέντα της εποχής με την μυθοπλασία.

1 & 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΛΚΗ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ

Μία περιπλάνηση στο κείμενο του Διονυσίου Σολωμού, ένα μουσικό έργο στο Ανάμεσα του τραγουδιού και της κενής σιωπής, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

4 & 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Ένα πρόγραμμα από την ανεξάρτητη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανώλη Αναγνωστάκη. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Σαββέρια Μαργιολά, Παναγιώτης Πετράκης, που συμμετέχει με τον διπλό ρόλο του ερμηνευτή και ηθοποιού.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΜΥΘΩΔΙΑ-PEOPLE ENTERTAINMENT GROUP

ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ

Η παράσταση φιλοδοξεί, με την σύγχρονη ματιά που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του, να μεταδώσει τον σπουδαίο σατιρικό λόγο του Μποστ. Στον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας, ο χαρισματικός Μάκης Παπαδημητρίου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη.

25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ  ΤΟΥ BERNARD SLADE

Στην παράσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Βασίλη Μυριανθόπουλου, πρωταγωνιστούν ο Θύμιος Κούκιος και η Μαριάννα Τουμασάτου.

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

GOO THEATER COMPANY

ΑΡΙΣΤΟΣ

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου», με κεντρικό θέμα την ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Τους ρόλους ερμηνεύουν επί σκηνής οι: Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Φιλαρέτη Κομνηνού.

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, συμμετέχουν οι: Κατερίνα Λυπηρίδου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ «ARS AETERNA»

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ

Σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την συνεργασία του Μάνου Καρατζογιάννη. Σε αυτή την εκδοχή, τους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα ερμηνεύουν η Χριστίνα Φαμέλη-Χειλά και ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ

ΙΛΙΑΔΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

Ο «Μικρός Βορράς», σε συνεργασία με τους «The Prefabricated Quartet», μία από τις πιο γνωστές μπάντες της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει σε 70 λεπτά όλη την «Ιλιάδα» του Ομήρου, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ-ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, «Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ»

19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ (δίπλα στον λιμενοβραχίονα)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-KOUINTA THEATER PRODUCTIONS

ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΑΤΑΛΙΑ ΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΚΑ

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η θεατρική ομάδα KOUINTA THEATER PRODUCTIONS ερευνά και διεισδύει στα βαθιά νοήματα του εμβληματικού ποιήματος «Ο Κρητικός», του Διονυσίου Σολωμού.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ‘ΜΑΘΕ…, ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου.

28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-SPLEEN THEATER

ΥΜΝΟΣ  ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΖΕΦΥΡΟΣ»

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ- ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ»-158 ΣΤΡΟΦΕΣ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 έτη από την ελληνική επανάσταση, ετοίμασε μία παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή. Οι δοκιμές και οι πρόβες κινηματογραφήθηκαν από τον Γιάννη Καραπιπερίδη και θα παρουσιαστούν σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη και ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης. Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς. Συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη, Χάρης Τσίκληρας.

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΑΜΑΡΕΣ (παρ. Κων/νου Ποιητού 12)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ο ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

…Γελάς κι εσύ στα λούλουδα, χάσμα του βράχου μαύρο…

Με κείμενα του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου, σε μία performance που εξερευνά την σχέση της γλώσσας με την φύση.

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΚΟΙΤΩΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΕΛΕΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ, ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Η Έλενα Μαυρίδου έχοντας πολύχρονη εμπειρία στην ενασχόληση με τον έμμετρο λόγο, το δεκαπεντασύλλαβο και το θέατρο σκιών, συνθέτει μία παράσταση εικόνων, μουσικής και λόγου. Ως αφηγήτρια του ποιήματος, αλλά και ενορχηστρωτής της παράστασης, στοχεύει μέσα από οπτικοακουστικά ερεθίσματα που εναλλάσσονται, να δώσει «χώρο και χρόνο» στο υπέροχο ποίημα και να ζωντανέψει στην φαντασία του θεατή. Μαζί της, ο σπουδαίος μουσικός και λυράρης, Γιώργος Μαυρίδης.

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ-Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ, ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Ανάγνωση ενός έργου εν προόδω

Η Λυδία Φωτοπούλου, ο Δημήτρης Ναζίρης και ο Κυριάκος Δανιηλίδης, διαβάζουν το κείμενο, σε επεξεργασία της αναπληρώτριας καθηγήτριας νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Κατερίνας Τικτοπούλου, στην δυναμική του εξέλιξη, στην εν προόδω κίνησή του, στις ραφές του, καθιστώντας ορατά τα διαδοχικά επίπεδα της σύλληψής του, καθώς και ίχνη της διαδικασίας γραφής του. Ακούγεται η αφήγηση του ιερομόναχου, ο λόγος της γυναίκας και η φωνή του χεριού που γράφει, του Σολωμού, καθώς στο χειρόγραφο του έργου διορθώνει, προσθέτει, ανασχεδιάζει, άλλοτε στα ιταλικά και άλλοτε στα ελληνικά, κάποτε και στις δύο γλώσσες συγχρόνως. Την παράσταση σκηνοθετεί η Γλυκερία Καλαϊτζή.

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Η ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΒΟ

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PALERMO-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ & Σ.Φ.Γ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΚΤΟΠΟΥΛΟΥ-MARIA ROSA CARACAUSI

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ

Επιμέλεια κειμένων: Κατερίνα Τικτοπούλου, Maria Rosa Caracausi, Ελένη Πετρίδου. Σχεδιασμός: Κατερίνα Τικτοπούλου, Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, Ιφιγένεια Παπούλη. Διαβάζουν: Maria Rosa Caracausi, Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, Enrico Palumbo, Παναγιώτης Παντζαρέλας, Ιφιγένεια Παπούλη, Ελένη Πετρίδου, Κατερίνα Τικτοπούλου.

16 & 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

Περίπατος για ένα παιδί, έναν εθνικό ποιητή και έξι αισθήσεις

Στον ρόλο του ποιητή ο Άρης Νινίκας και του Μικρού Προφήτη ο μικρός Φώτιος Ευαγγελίδης.

ΑΝΘΗ/ΑΝΘΟΥΛΑ/ΜΟΝΙΚΑ, ΤΟΥ ΑΚΗ ΔΗΜΟΥ

Ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου. Τα δύο έργα θα παρουσιαστούν ως ενιαία παράσταση σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΚΟΙΤΩΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Όταν η γλώσσα γεννά την επανάσταση

Η Γεωργια Μαυραγάνη σκηνοθετεί μία χορική σπουδή πάνω στον λόγο και την δύναμή του. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί, θα αναπαραστήσουν το ιδιαίτερο αυτό πεζό κείμενο σαν έναν πλατωνικό διάλογο που εξελίσσεται στο νου του Διονύσιου Σολωμού κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΝΙΟΒΗ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΕΛΟΠΟΙΟΥΝ  ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ

Ωθούμενοι από αποτυπώματα που εξυμνούν την καλλιέργεια του πνεύματος, την σχέση του ανθρώπου με τον θεό, την εθνική ανάταση, αλλά και την καθαρότητα της ψυχής, ο Ηλίας Κοτζιάς, η Andriana L’AmorGian και ο Σπύρος Σουλαδάκης, αναδεικνύουν την φόρμα, αλλά και το περιεχόμενο επιλεγμένων ποιημάτων του Διονυσίου Σολωμού, συνθέτοντας μουσική σύγχρονη, επίκαιρη και πολυστυλιστική, ενσωματώνοντας παραδοσιακά, τζαζ, κλασσικά και ρομαντικά στοιχεία. Η Νιόβη Κλαυδιανού, με την συνοδεία του πιανίστα Σπύρου Σουλαδάκη, επενδύει λυρικά την φωνή του ποιητή αποκαλύπτοντας τους οραματισμούς και προάγοντας το πνεύμα του.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ-ARTWAY-ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ-ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ

«Tα σχεδιάσματα και τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν. Αρχικά προορίζονταν για ιδιωτική χρήση, δισκογραφήθηκαν τελικά το 1990 με τον τίτλο: «Πρoς τον κύριο Γεώργιο Δε Ρώσση».

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ «ΠΡΟΣΧΗΜΑ»-ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

INSTAR

Δύο γυναίκες ερευνούν την δυαδικότητά τους ξεδιπλώνοντας πτυχές δύναμης, ιεραρχίας, συμπερίληψης και αποκλεισμού. Με χιούμορ, ευαισθησία και με έντονη διεισδυτική ματιά, η παράσταση συναντά τα ασαφή όρια ανάμεσα στο ντυμένο και γυμνό σώμα, επιτρέποντας να φανούν οι διαφορετικές πτυχές του.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

11-18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

«ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ»-ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ 2021

Το υπαίθριο συμπόσιο, μια «εναρμόνια» συνάντηση των καλλιτεχνών του «Πάρκου Φιλίππων» θα φιλοξενηθεί στον διαμορφωμένο χώρο υποδοχής του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων για επτά ημέρες. Η διοργάνωση, σύλληψη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», στοχεύει στην έκφραση της ιστορίας και των μύθων του πολιτιστικού τοπίου Φιλίππων-Αμφίπολης (Πάρκο Φιλίππων), αναζητώντας νέα μονοπάτια καλλιτεχνικής έκφρασης, επικοινωνίας και ενότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ