-Η φράση που είπε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος επισκέφτηκε την δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι Καβάλας, που βρίσκεται από το έτος 2016 εντός του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε σε προηγούμενο σχόλιο. «Εμείς δεν θέλουμε επιδοματική πολιτική, δεν θέλουμε επιδόματα, αλλά αυτοσυντήρηση» και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό, δώσαμε το δικαίωμα εργασίας από τον δεύτερο κιόλας μήνα στους αιτούντες άσυλο, να δουλεύουν, να προσφέρουν και να ανταποδίδουν την φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, τον διεθνή νόμο, αλλά και τον ανθρωπισμό των Ελλήνων».

-Ο υπουργός δήλωσε, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες, που ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν ως «φθηνά εργατικά χέρια» στα χωράφια και στον τουρισμό, έως ότου το ελληνικό κράτος αποφανθεί για την αίτηση ασύλου. Είναι λυπηρό, ακόμα και ντροπιαστικό, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η κεντρική διοίκηση, να μετέχει σ’ αυτό το διεθνές δίκτυο διακίνησης «φθηνών εργατικών χεριών» προς την Ευρώπη. Πρόκειται, επομένως, για ανέκδοτο αυτό που είπε ο Δημ. Καιρίδης περί «ανθρωπισμού των Ελλήνων». Ο ελληνικός λαός έδειξε τον ανθρωπισμό του, όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση και άρχισε η αθρόα είσοδος των Ιρακινών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο Καβαλιώτικος λαός, επίσης, έδειξε τον ανθρωπισμό του, όταν κατέφθασε στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» η πρώτη «καραβιά» Ιρακινών από τα νησιά και ο Δήμος Καβάλας τους φιλοξένησε, αρχικά, στο δημοτικό κολυμβητήριο. Όμως, το πράγμα έπαψε να αφορά τον ανθρωπισμό.

-Καταρχάς, πως γίνεται άτομα που ακόμα δεν έγινε δεκτή η αίτηση ασύλου, να εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα. Έγινε και υπουργός εργασίας, μήπως, ο Δημ. Καιρίδης; Τι θα γίνει αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου των ατόμων αυτών; Θα έχουν πληρωθεί τα «μεροκάματα» που έκαναν, για τα οποία δεν αποδίδουν ασφαλιστική εισφορά, όπως οι υπόλοιποι νόμιμα εργαζόμενοι στην χώρα. Και θα αναχωρήσουν για τον πραγματικό προορισμό τους, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα. Γιατί, άραγε, η κεντρική διοίκηση δεν περιμένει να εγκριθεί η αίτηση ασύλου και ο αλλοδαπός να αποκτήσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την νόμιμη διαμονή του στην Ελλάδα;

-Γιατί, επίσης, οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας να λαμβάνουν επίδομα, ή να εργάζονται σε εποχικές εργασίες, ενώ εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης ασύλου; Οι δομές έχουν όλα τα απαραίτητα για την ανθρώπινη διαβίωση, τα οποία χρηματοδοτούνται, με σεβαστά χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος. Για μερικούς μήνες χρειάζεται το επίδομα και η αμοιβή για την «αυτοσυντήρηση»; Να συντομευθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, για να μειωθεί η παραμονή στην δομή φιλοξενίας.

-Οι δομές λειτουργούν, με την συνεχή ανανέωση του «πληθυσμού» τους, ως κέντρα διαμονής για άτομα που θα χρησιμοποιούνται, πλέον, ως «φθηνό εργατικό προσωπικό». Κάποιοι φεύγουν και έρχονται άλλοι και το «εργατικό δυναμικό» ανανεώνεται. Ελάχιστοι κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου και ακόμα λιγότεροι πληρούν τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα. Με την πανδημία και το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός, χάθηκαν δεκάδες θέσεις εργασίας στον επισιτιστικό τομέα. Οι θέσεις αυτές, θα αναπληρωθούν από τους φιλοξενούμενους στις δομές των «ανθρωπιστών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης! Και έπεται συνέχεια…

-Ο Δημ. Καιρίδης ήρθε για ένα «ταξίδι αναψυχής» στην γενέτειρα Καβάλα, του άρεσαν και οι καιρικές συνθήκες, αλλά δεν μίλησε για την μεταφορά της δομής εκτός του αστικού ιστού. Ο Δήμος άρχισε την υλοποίηση του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι και το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» έχει «νευραλγική θέση» στην ανάπτυξη όλης της περιοχής. Ούτε απάντησε στην σχετική ερώτηση που έκανε παλιότερα, στην Βουλή των Ελλήνων, ο συνάδελφος του, βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ