Έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των νομικών εκπροσώπων των δύο πλευρών, η αίτηση έφεσης του Δήμου Καβάλας στην πρωτόδικη απόφαση, η οποία αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που επρόκειτο να συζητηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 στο Εφετείο Θράκης, πήρε αναβολή.

Το Πρωτοδικείο Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων, να μετατραπεί η σχέση εργασίας τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ο Δήμος Καβάλας, προκειμένου να αποφύγει την «οικονομική επιβάρυνση», λόγω της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων, άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Ωστόσο, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, είχε δηλώσει πως ο Δήμος θα αποσύρει την έφεση, αν όλες οι εργαζόμενες υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στο διαγωνισμό (Α.Σ.Ε.Π.) για το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα διαχειρίζονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Οι εργαζόμενες υπέβαλαν τα δικαιολογητικά, ωστόσο ο Δήμος Καβάλας δεν απέσυρε την έφεση. Ο δήμαρχος είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, ότι ο λόγος που δεν απέσυρε την έφεση, είναι η προάσπιση των (οικονομικών) συμφερόντων του Δήμου. «Τηρώ τον όρκο που έδωσα ως δήμαρχος, να προστατεύω τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Βρήκαμε μία συναινετική λύση για την αναβολή της έφεσης σε ημερομηνία όσο γίνεται πιο μακρινή. Θα περιμένω να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. και μετά θα αποσύρω την έφεση. Δεν εκβιάζω κανένα. Όσες εργαζόμενες δεν πετύχουν στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. θα εργαστούν στον Δήμο», δήλωσε και σημείωσε ότι: «Θα με δικαιώσει ο χρόνος».

Στη συζήτηση παρενέβη ο αντιδήμαρχος κοινωνικών Υπηρεσιών, Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος είναι συνήγορος των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο οποίος εξήγησε τις εναλλακτικές νομικές λύσεις. Ενόψει της συζήτησης στο Εφετείο Θράκης, συγκεκριμένα, υπήρχαν οι εξής (τρεις) λύσεις. Είτε να συζητηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, είτε να αναβληθεί, με κοινό αίτημα των νομικών εκπροσώπων των δύο πλευρών, είτε να ματαιωθεί, κάτι που θα «περιέπλεκε» νομικά το ζήτημα. Ανέφερε πως μίλησε με τις εργαζόμενες και πρότεινε ως καλύτερη λύση να αναβληθεί το δικαστήριο. Ο Βαγγέλης Παππάς, επικεφαλής της «Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης», έκανε γνωστό ότι έλαβε μία επιστολή από τις εργαζόμενες, οι οποίες δήλωναν πως έδωσαν εντολή στον νομικό τους εκπρόσωπο, τον Λεωνίδα Παππά, να μην αναβληθεί το δικαστήριο.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου και ο Γιώργος Γραμμένος κατέθεσαν μία τέταρτη εναλλακτική νομική λύση, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε ότι η επιλογή που έγινε, από τη δημοτική Αρχή, έχει πολιτικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης Μούτλιας, επίσης, ανέφερε πως υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης, διότι ο Δήμος Καβάλας αντιδικεί με έναν αντιδήμαρχό του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ