Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και εκπρόσωποι της εταιρείας Φραγγίδης-Κουτσός, υπέγραψαν την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, την σύμβαση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού από πράσινα απόβλητα. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στο αγρόκτημα Κρηνίδων, περίπου 1.800 μέτρα από τα όρια του οικισμού και θα περιλαμβάνει: γεφυροπλάστιγγα για την ζύγιση του εισερχόμενου υλικού, χώρο υποδοχής των πράσινων αποβλήτων, σύστημα τεμαχισμού των πράσινων αποβλήτων, κόσκινο, χώρο κομποστοποίησης, χώρο ωρίμανσης του υλικού, χώρο προσωρινής αποθήκευσης του εδαφοβελτιωτικού.

Σύμφωνα με την σύμβαση του έργου, στο γεωτεμάχιο θα τοποθετηθεί φωτισμός και θα φυτευτούν περιμετρικά ειδικά δέντρα για την απόκρυψή του. Τα πράσινα απόβλητα (κλαδέματα κ.λπ.) θα οδηγούνται στην μονάδα και, μετά από ελεγχόμενη βιοξείδωση, θα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Δήμου, ενώ στο μέλλον θα εξεταστεί η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσής του προϊόντος.

Ο δήμαρχος Καβάλας μίλησε για την σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επέκταση που γίνεται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας, για την οποία αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου η δημοπράτηση, στην μονάδα κομποστοποίησης, η οποία θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, τα οποία οδηγούνται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), ή θρυμματίζονται και εναποτίθενται σε διάφορα σημεία του Δήμου. Τόνισε, ακόμα, ότι εντείνεται η προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή, διότι με απόφαση της κυβέρνησης, θα επιβληθεί τέλος ταφής, το ύψος του οποίου για το έτος 2022 θα είναι 20 ευρώ ανά τόνο, το έτος 2023 θα ανέλθει στα 30 ευρώ και θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει στα 50 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι, για τον Δήμο Καβάλας, για φέτος θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος διαχείρισης ύψους διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ, ενώ του χρόνου θα φτάσει στις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ. Προσπαθούμε, τουλάχιστον η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, να αποτρέψουμε την επιβολή αυτού του τέλους, δίχως, όμως, να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε, διότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το επιβάλλει, ακολουθώντας επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ακριβό σπορ, απαραίτητο, όμως, διότι είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Άρα, επιδιώκουμε την μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή, ώστε να είναι μειωμένο και το επιπλέον κόστος του τέλους ταφής», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Ο στόχος μέχρι το 2030, είναι τα απορρίμματα που θάβονται να αποτελούν το δέκα τοις εκατό των παραγομένων. Κι επειδή, η ανακύκλωση δεν μειώνει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων, λύση είναι η παραγωγή δευτερογενούς ενέργειας στις μονάδες επεξεργασίας, όπως αυτή που θα αποκτήσει ο Δήμος Καβάλας».

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης, ήταν ο σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, Κώστας Κητής, ο οποίος ετοιμάζει πιλοτική πρόταση με τίτλο: «Πληρώνουμε τόσο, όσο πετάμε», για την οποία θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο μέλλον. Ο προϋπολογισμός της μονάδας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού είναι 532.110,57€.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ