• Στην τελευταία (διαδικτυακή) συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, για να ανακοινώσει ότι ο Δήμος θα στηρίξει οικονομικά τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), η οποία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί, για την επίλυση όλων των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται ένα πλάνο. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει, φίλτατε δήμαρχε, ωστόσο υπάρχουν μαθητευόμενοι μάγοι. Και είναι αρκετοί αυτοί στην πολιτική, είτε πρόκειται για την κεντρική σκηνή, είτε για την αυτοδιοίκηση.
  • Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α., Απόστολος Χρόνης, διέψευσε ότι η οικονομική στήριξη από τον Δήμο Καβάλας, ύψους 1,8 εκ. ευρώ, είναι δάνειο. Ο Δήμος, εξήγησε, θα «μεσολαβήσει», όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου η Δ.Ε.Υ.Α. να λάβει την επιχορήγηση για την πανδημία του κορονοϊού, αφού την περίοδο των περιοριστικών μέτρων οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Ο Δήμος Καβάλας, επομένως, θα πάρει, από την κεντρική διοίκηση, τα χρήματα και θα τα δώσει στη Δ.Ε.Υ.Α., για να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές ανάγκες της. Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν είναι «δανεικά και αγύριστα», αφού η κεντρική διοίκηση θα τα παρακρατήσει από τις δόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.).
  • Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των Περιφερειών, για την κάλυψη των επενδυτικών, λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους. Με απλά λόγια, χωρίς τους Κ.Α.Π., οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού, να κάνουν προμήθειες και να εκτελέσουν έργα αυτεπιστασίας. Επί σειρά ετών, το κράτος έχει μειώσει σημαντικά το «βοήθημα» αυτό προς τους Δήμους, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν οικονομικά.
  • Επίσης, η καταβολή των χρημάτων δεν γίνεται σε τακτική βάση και οι διοικήσεις των Δήμων αδυνατούν να πληρώσουν τις ανελαστικές δαπάνες και τους προμηθευτές. Αντιλαμβάνεστε πως αν παρακρατηθούν χρήματα από την ήδη πολύ περιορισμένη «τακτική» επιχορήγηση, θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας των Δήμων. Για να επιβιώσουν, λοιπόν, οι Δήμοι, θα αναγκαστούν οι δημοτικές Αρχές να αυξήσουν τα (ανταποδοτικά) τέλη, δηλαδή να μετακυλήσουν το πρόβλημα στους δημότες. Δυστυχώς, οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, για παράδειγμα, όπως την έχουν οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, οι οποίες εκτός από τα «δικά» τους έσοδα, λαμβάνουν και ετήσιες ενισχύσεις από τους Δήμους!
  • Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης θα έπρεπε, κατά την άποψη μας, να είναι αυτόνομες οικονομικά. Δηλαδή, να καλύπτουν το λειτουργικό κόστος από τα έσοδα που έχουν και να έχουν πλεόνασμα, ώστε να κάνουν «επενδύσεις» για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και έργα τα οποία αναβαθμίζουν τα δίκτυα και τις υπηρεσίες τους προς τους καταναλωτές. Αξιοποιώντας, παράλληλα, το χρηματοδοτικό εργαλείο των διαφόρων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.
  • Δεν έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο, δηλαδή, η Δ.Ε.Υ.Α. να ζητάει τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας, ο οποίος θα υποχρεωθεί να «βάλει χέρι» στους Κ.Α.Π., με τον όρο ότι τα χρήματα που θα πάρει, θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση του. Πρακτικά, η κεντρική διοίκηση διευκολύνει τον Δήμο και μέσω αυτού τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, για να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού, αλλά με τα χρήματα που δικαιούται να πάρει ο Δήμος, τα επόμενα έτη, για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Το κράτος διασφαλίζει το «δάνειο» που κάνει, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο είναι το μέλλον του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, αφού τελειώσει η πανδημία, με ακόμα λιγότερους Κ.Α.Π.!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ