Ολοκληρώθηκε το έργο Crea Centers, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BSB 757 Crea Centers, του προγράμματος της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Black Sea Basin 2014-2020, με ένα πανηγυρικό συνέδριο 14-16 Μαρτίου 2023 στην Κωστάντζα της Ρουμανίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, εκπρόσωποι και των 5 Crea Centers, δηλαδή της Κωνσταντινούπολης, της Byala, της Κωνστάντζα και του Μικολάιβ, με αποστολές που απαρτίζονταν εκτός από τις ομάδες έργου και από καλλιτέχνες-μέλη των δομών αυτών. Σκοπός του συνεδρίου ήταν, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, η προβολή των συνεργατικών projects που δημιουργήθηκαν και η παρουσίαση των ολοκληρωμένων πολιτιστικών προϊόντων των καλλιτεχνών.
Επίσης, διοργανώθηκαν 17 παράλληλα δρώμενα με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, γεγονός που προσέδωσε διαδραστικό χαρακτήρα στο συνέδριο και ενέπλεξε κοινό και καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία της αποστολής του Δήμου Καβάλας, που ανέλαβε τον συντονισμό και την υλοποίηση των ακόλουθων δρώμενων:
-Ομαδική εικαστική έκθεση με έργα των καλλιτεχνών του Kavala Crea Center, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Constanta Crea Center. Η έκθεση περιλάβανε έργα των καλλιτεχνών: Φρίνα Φωτοπούλου, Θώμη Αγγέλου, Ιωάννης Σταματιάδης, Γεωργία Κασίμογλου, Άρτεμις Πέππα, Τανό Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κοτζαπαναγιώτης, Ελίζα Χριστοπούλου.
-Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «O υποθαλάσσιος κόσμος της Καβάλας», του Ιωάννη Σταματιάδη, σε μουσική Π. Λαζαρίδη και Χ. Πεχλιβανίδη. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και δημιουργήθηκε για τους σκοπούς του έργου. Πρόκειται για μία γλαφυρή απεικόνιση του βυθού της πόλης συνοδευόμενη από την ενδιαφέρουσα μουσική σύνθεση του καλλιτεχνικού διδύμου Λαζαρίδη-Πεχλιβανίδη.
-Παρουσίαση των 13 βημάτων κατασκευής ενός βιτρώ, από τον Ι Κοτζαπαναγιώτη ως εισαγωγή του βιωματικού εργαστηρίου που ακολούθησε.
-Παρουσίαση της πορείας και του έργου της Φ. Φωτοπούλου.
-Βιωματικό εργαστήριο Stencil, από την Θώμη Αγγέλου, μέλος του Kavala Crea Center, σε συνεργασία με τις γραφίστριες Tülay Ateş και Ilke Alkan, μέλη Cekmecoy Crea Center. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες κάθε ηλικίας, χωρίς κάποιες απαιτούμενες ικανότητες, ή γνώσεις, εισήχθησαν στην τεχνική του stencil. Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες μετατράπηκαν σε πραγματικούς καλλιτέχνες, έμαθαν πώς να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν το δικό σας καλλιτεχνικό στένσιλ από το μηδέν, ανακάλυψαν την ιστορία και την σημασία της τεχνικής αυτής και δημιούργησαν το δικό σας έργο τέχνης με σπρέι σε υφασμάτινη τσάντα, που πήραν ως ενθύμιο.
-Βιωματικό εργαστήριο βιτρώ, από τον Ι. Κοτζαμπαναγιώτη. Ο έμπειρος καλλιτέχνης βιτρώ, καθοδήγησε με μαεστρία τους συμμετέχοντες στα 13 βήματα κατασκευής ενός βιτρώ και ο καθένας από αυτούς έφτιαξε το δικό του μικρό βιτρώ-καράβι και το ταξίδεψε πίσω στο crea center της πόλης του, σε ανάμνηση του ταξιδιού στην Μαύρη Θάλασσα.
-Συνεργατική performance του Τανό Παπαδόπουλου με τον μουσικό Volodymyr Alekseev. Ο Τανό αυτοσχεδίασε ζωγραφίζοντας επί σκηνής, υπό τους ήχους του πιανίστα V. Alekseev. Μία μυσταγωγική performance, που εισήγαγε το κοινό στην διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και υπογράμμισε την μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής, καθώς και την καθηλωτική δύναμη της απεικόνισης της στον καμβά. Το δρώμενο ολοκλήρωσε το συνέδριο. Έβαλε τον όμορφο επίλογο στο έργο Crea Centers, αλλά και μία πολλά υποσχόμενη άνω τελεία, για τα επόμενα τρία έτη λειτουργίας του Kavala Crea Centers.