-Ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, είπε ένα ψέμα στην παρουσίαση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Καβάλας. Στην ερώτηση που υπέβαλε ο «Καθημερινός Τύπος» εάν η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου εγκρίθηκε, ή χρειάζεται την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, ο Κ. Σιμιτσής, που ορίστηκε (στην κυριολεξία) πρόεδρος, απάντησε πως ο δήμαρχος έλαβε την εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο, για να κάνει την επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Και ότι, οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν κατέθεσαν προτάσεις για την συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου.

-Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ιωσηφίδου, ρώτησε ποιος όρισε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό δείχνει πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν έλαβαν καμία γνώση και η επιλογή των προσώπων έγινε από τον δήμαρχο και τον Κ. Σιμιτσή.

-Φαίνεται ότι, ο δήμαρχος εξέλαβε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ως «εξουσιοδότηση», για να προχωρήσει στην συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου. Κατά την άποψη μας, η πρωτοβουλία που πήρε ο δήμαρχος είναι λανθασμένη. Ο δήμαρχος όφειλε να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, για να εξασφαλίσει την τυπική, τουλάχιστον, αποδοχή. «Το διοικητικό συμβούλιο είναι προσωρινό», ανέφερε ο Γιάννης Προμούσας, αντιδήμαρχος οικονομικών, ο οποίος αντικατέστησε τον δήμαρχο στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επειδή αναχώρησε ο δήμαρχος για την Αθήνα. Είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί θεωρούμε ότι ο Κ. Σιμιτσής, δεν θα δεχόταν να γίνει πρόεδρος σε ένα προσωρινό διοικητικό συμβούλιο. Τα πρόσωπα που επέλεξαν ο Κ. Σιμιτσής και ο δήμαρχος, θα παραμείνουν έως το τέλος της δημοτικής περιόδου το έτος 2028. Συνοψίζοντας, ο Θόδ. Μουριάδης και ο Κ. Σιμιτσής «καπέλωσαν» το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα ζητούσε σίγουρα να υπάρχει έστω ένα μέλος γυναίκα.

-Ως έμπειρος νομικός, ο Κωστής Σιμιτσής έχει την ευελιξία να ερμηνεύει την νομοθεσία και να αξιοποιεί τα νομικά «τερτίπια». Αυτό έκανε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, που θα ελέγχεται πλήρως από τον ίδιο. Διότι, ο Θόδ. Μουριάδης έχει και άλλες «σκοτούρες» στο κεφάλι του, δεν αντέχει να «φορτωθεί» και την λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Πιθανόν, ο νόμος για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στην αυτοδιοίκηση, να μην αναφέρει ρητώς, ότι η επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου χρειάζεται την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Η δεοντολογία, ωστόσο, επιβάλλει να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο.

-Εάν ισχύει ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι προσωρινό, καλούμε την δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας μετά από έξι μήνες, να εισάγει θέμα εκλογής του διοικητικού συμβουλίου από τους δημοτικούς συμβούλους. Με την δυνατότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας, να καταθέσουν πρόταση για τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο θα κάνει την προπαρασκευαστική δουλειά για την οργάνωση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ενώ το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, θα αρχίσει να υλοποιεί τον ρόλο του.

-Εάν είναι προσωρινό το διοικητικό συμβούλιο, λοιπόν, για τους επόμενους έξι μήνες, δεν πρέπει να λάβει απόφαση που αφορά τον ρόλο του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Ένα τόσο σημαντικό «εργαλείο» για τον Δήμο Καβάλας πρέπει, αρχικά, να οργανωθεί σωστά. Να στελεχωθεί με προσωπικό, το οποίο δεν θα επιλέξει ούτε η διοίκηση του Οργανισμού, ούτε η δημοτική Αρχή. Το «εργαλείο» αυτό, ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως «φέουδο» από την δημοτική Αρχή, που μερίμνησε να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω του διοικητικού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ