- Έως τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα ακούσουμε (και θα διαβάσουμε) πολλά από τους υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν την ψήφο του πολίτη. Κυρίως από εκείνους και εκείνες που θέλουν να γίνουν διοίκηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στους Δήμους του Νομού Καβάλας. Διότι, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να δελεάσουν τους ψηφοφόρους. Αυτοί που είναι στη διοίκηση, θα προβάλλουν το (όποιο) έργο έκαναν, ή θα κάνουν εφόσον παραμείνουν στη θέση τους. Αυτούς, οι ψηφοφόροι μπορούν να τους κρίνουν, γιατί έχουν «δείγμα γραφής», είτε είναι θετικό, είτε αρνητικό. Τους υπόλοιπους, που θέλουν να ασκήσουν διοίκηση, πως θα τους αξιολογήσουν; Μόνο από αυτά που λένε πως θα κάνουν.
- Από τη μία πλευρά υπάρχει η «φθορά της εξουσίας», αλλά συγχρόνως και η «δοκιμασμένη λύση» και από την άλλη πλευρά η «υπόσχεση για κάτι καλύτερο», αλλά και η αβεβαιότητα. Το βασικό κριτήριο, κατά την άποψη μας, είναι η εμπιστοσύνη. Ποιον υποψήφιο, δηλαδή, θα εμπιστευτούν ότι είναι ικανός να δώσει λύσεις στα προβλήματα, ότι μπορεί να δώσει προοπτική στον τόπο και, το κυριότερο, ότι μπορεί να διοικήσει!
- Η διοίκηση ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεν είναι απλό και εύκολο πράγμα. Ο δήμαρχος, που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, έχει να διαχειριστεί ένα σωρό ζητήματα. Μπορεί να έχει συνεργάτες (αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων, συμβούλους), ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει αυτός. «Ζυγίζοντας» τα υπέρ και τα κατά για τον Δήμο, δηλαδή το συλλογικό συμφέρον.
- Ο δήμαρχος, επίσης, διαχειρίζεται πρόσωπα και διαφορετικούς χαρακτήρες, είτε είναι οι συνεργάτες του, είτε οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αν ένας υπουργός, ας πούμε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν ενέκρινε να γίνει το έργο σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης, θα ήταν πολύ δύσκολο, ίσως και ανέφικτο, να το κάνει ο Δήμος Καβάλας με δικούς του πόρους. Και έως ότου βρει μία πηγή χρηματοδότησης, θα συνεχιζόταν η ταλαιπωρία των κατοίκων με τη λειψυδρία και τα νιτρικά στο πόσιμο νερό, αλλά και της Δ.Ε.Υ.Α., για την εξεύρεση λύσεων με προσωρινό χαρακτήρα.
- Η σημερινή δημοτική αρχή (του Δήμου Καβάλας), επίσης, δέχεται κριτική για την «προχειρότητα» με την οποία αντιμετώπισε τις προσφυγικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, κανένας από αυτούς που ασκούν την κριτική και ορισμένοι εξ’ αυτών διεκδικούν να διοικήσουν τον Δήμο, δεν είπε πως θα αντιμετώπιζε τη συγκεκριμένη κρίση, χωρίς τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης.
- Ακόμα και σήμερα, μάλιστα, δεν «ανοίγουν τα χαρτιά τους», για να παρουσιάσουν στον Καβαλιώτικο την πρόταση που έχουν για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Περιγιάλι. Ο Μάκης Παπαδόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση πως θα διαχειριστεί την μόνιμη κατάσταση.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα