Η Θάσος είναι αναμφισβήτητα το “φιλέτο” του νομού Καβάλας. Πλήθος τουριστών συρρέουν κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις παραλίες του σμαραγδένιου νησιού και μεγάλες επενδύσεις έχουν γίνει στο νησί τα τελευταία χρόνια, από την τοπική κοινότητα αλλά και από ξένα κεφαλαία.

Τι γίνεται όμως με τις πολεοδομικές άδειες; Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 υπεύθυνη για την έκδοση αδειών ήταν η πολεοδομία Καβάλας. Η σύμβαση όμως μεταξύ των δυο δήμων έληξε και η πολεοδομία Θάσου, όφειλε να συστήσει το δικό της τμήμα πολεοδομίας για έλεγχο και έκδοση οικοδομικών αδειών. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είχε προετοιμαστεί, με συνέπεια ο έλεγχος για τις εκδόσεις αδειών εκτός σχεδίου να αναμένει την πρόσληψη τοπογράφου, κάτι που έγινε τον Φλεβάρη του 2024.

Αν είχατε την τύχη ή ατυχία να έχετε ακίνητο που βάση του ν. 4759/2020, θα έπρεπε να δομήσετε άμεσα, αλλιώς, θα μετατρέπονταν σε αγρό. Τότε θα μπαίνατε στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Αφού έχετε πληρώσει μηχανικούς και τοπογράφους, καταθέτετε τον φάκελό σας στην οικεία πολεοδομία. Και όμως 4 χρόνια μετά, ενώ θα έπρεπε να έχετε βάλει έστω ένα τούβλο, αυτό δεν έχει γίνει στο 90% των περιπτώσεων και αυτό γιατί πρέπει να γνωμοδοτήσουν διάφορες υπηρεσίες κατά περίπτωση, πριν τον τελικό έλεγχο της άδειας. Συγκεκριμένα η υπηρεσία υδάτων, για το αν υπάρχει ρέμα ή όχι, η κτηματική υπηρεσία για γραμμές παραλίας και αιγιαλού, μιας και μιλάμε για νησί, όχι για την Δράμα και η αρχαιολογία για να πει και αυτή τα πιστεύω της πάνω στην δόμηση ή όχι.

Τέσσερα χρόνια που υπηρεσίες, άλλοτε δηλώνουν αναρμόδιες να απαντήσουν σε ερωτήματα που θέτει η πολεοδομία και άλλοτε κωλυσιεργούν για χρόνια, με πρόσχημα την υποστελέχωση. Βάλτε και στην σούμα και ένα εξάμηνο που δεν υπήρχε πρακτικά άνθρωπος στην Θάσο να ελέγξει τον φάκελό σας και θα

καταλάβετε πως 4 χρόνια για μια πολεοδομική άδεια είναι φυσιολογικός χρόνος.

Τι θα γίνει όμως με τις επενδύσεις και τις περιουσίες αυτές;

Οι κατά τόπους δήμοι έχουν κάνει ενέργειες για να προστατέψουν τους εμπλεκόμενους από την καταληκτική ημερομηνία της 31 Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε στην Θάσο. Συγκεκριμένα ο Δήμος Χανίων, με έγγραφο που ήρθε στα χέρια μας, ουσιαστικά δίνει περαιτέρω παράταση στις εκδόσεις αδειών που εμπίπτουν στον νόμο, δίνοντας προεγκρίσεις και πρακτικά μεταθέτοντας τον έλεγχο πλήρους

νομιμότητας του φακέλου έναν χρόνο μετά. Στην Θάσο όμως που χάθηκε και ένα επιπλέον εξάμηνο, με την μη επαρκή στελέχωση του τμήματος, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Γιατί; Μήπως είναι πάλι θέμα υποστελέχωσης ή απλά δεν υπάρχει η βούληση να προασπιστεί η απαξίωση τόσων περιουσιών;

Στην “Καθημερινή” πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο για νέες ρυθμίσεις που θα επιχειρήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του ν. 4759/2020 αλλά μήπως οι τοπικοί άρχοντες θα έπρεπε να κάνουν κάθε τι δυνατό, με τα σημερινά δεδομένα και να μην επαφίενται στην κεντρική κυβέρνηση, για συγκεντρωτικές λύσεις, αφού και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί, ότι ο νομοθέτης πολλές φορές αλληθωρίζει επιλεκτικά στα θέματα που αφορούν την περιφέρεια και αδιαφορεί για μικρο-ιδιοκτήτες και

μικρο-επενδυτές;

Σε ομηρία οι επενδύσεις στη Θάσο

Αναλυτικότερα, τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας βιώνει μια εκθετική ανάπτυξη στον τομέα του Real Estate αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και του χαμηλού κόστους επένδυσης μετά από χρόνια συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

αγκάθι σε αυτήν την ανάπτυξης ήταν, και είναι η ελληνική γραφειοκρατία, ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός αλλά και οι νομοθετικές πράξεις που δεν εξετάζουν τις κατά τόπους περιοχές δυναμικά, αλλά συγκεντρωτικά, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες τις κάθε περιοχής.

Παγωμένες επενδύσεις

Εν μέσω κορονοϊού με τον ν. 4759/2020 η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα της στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα νομοθετεί την κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα με επιφάνεια μικρότερη των 4 στρ.

Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλοί ιδιοκτήτες δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα στην περιουσία τους, καθώς μέσα σε σύντομο διάστημα, έπρεπε, είτε να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, είτε να πωλήσουν το ακίνητο τους έναντι κάποιου πολύ χαμηλότερου τιμήματος.

Η έκδοση οικοδομικής άδειας θα έπρεπε να είναι κάτι σχετικά απλό στην Ελλάδα του 2024 αν εξαιρέσουμε φυσικά το υψηλό κόστος αυτής. Δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Δεν είναι έτσι, γιατί πέρα από την πολεοδομία που έχει τον ρόλο του ελεγκτή της αίτησης όρων δόμησης και του υπαλλήλου που ερμηνεύει τον πολεοδομικό κανονισμό, παρεμβάλλονται ποικιλίες άλλες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού και συνεπακόλουθα διάφοροι άλλοι υπάλληλοι-ερμηνευτές της νομοθεσίας.

Επιγραμματικά αναφέρουμε την υπηρεσία υδάτων, την κτηματική υπηρεσία, την εφορία αρχαιοτήτων, την εφορία βυζαντινών κ.α. που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για διαφορά θέματα που πιθανότατα εμπίπτουν της αρμοδιότητάς τους και πολλές φορές να καταρτίσουν επιτροπές, και να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις τους στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Μιλάμε για πολλές υπηρεσίες και πολύ χρόνο, από δυσκίνητες κρατικές δομές, που πλέον είναι και σαφώς υποστελεχωμένες. Κάτι που γνώριζε η κεντρική κυβέρνηση για αυτό με παρατάσεις επί παρατάσεων φτάσαμε στην καταληκτική ημερομηνία της 31 Μαρτίου, για την τελική έγκριση τέτοιων φακέλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ