Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, συναντήθηκε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά και την διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. (Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης), παρουσία του προεδρείου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Παγγαίου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η ολική καταστροφή των γεωργικών καλλιεργειών από τις εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι και η ανάγκη για την γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Ακόμα, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, καθώς και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια. Ο υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και είπε ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα. Δεσμεύτηκε ακόμα, ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως και για τις δενδροκαλλιέργειες που καταστράφηκαν. Μέριμνα θα ληφθεί και για το de minimis  των ετών 2020-2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορά τους σπαραγγοπαραγωγούς και τους μηλοκαλλιεργητές. Λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο υπουργός προέτρεψε τους γεωργούς να απευθύνονται στους λογιστές τους.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής και το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Παγγαίου επισκέφθηκαν την διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α., όπου και εξέθεσαν το πρόβλημα της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί του Παγγαίου και το πρόβλημα με τα εργόσημα, θέματα για τα οποία υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους αρμόδιους του φορέα. Ζητήθηκε ακόμα, να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του καταστήματος του Ε.Φ.Κ.Α. στην Καβάλα.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε τα εξής: «Θερμές ευχαριστίες προς τον υπουργό, που σε όλες τις συναντήσεις μας, ακούει με προσοχή τα προβλήματα των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, γνωρίζει τα θέματα και προσπαθεί να τα επιλύει. Ευχαριστώ πολύ και την διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α., που είδε θετικά τα ζητήματα που εκθέσαμε. Κάνω συνεχή προσπάθεια, για την αποζημίωση των γεωργών, λόγω της καταστροφής που προκάλεσε η πτώση του αεροπλάνου Αντόνοφ. Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα δοθούν λύσεις στα περισσότερα προβλήματα των γεωργών μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ