-Υπάρχει μία ρήση, την οποία χρησιμοποιούμε αστειευόμενοι όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα ζήτημα άσχετο με την συζήτηση που γίνεται. Λέμε συγκεκριμένα: «Ότι θυμάται χαίρεται!». Ο Βασίλης Λιόγκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, να χρησιμοποιήσει το κτήριο στην συμβολή των οδών Κύπρου, Φιλίππου και μητροπολίτη Προκοπίου, όπου στο ισόγειο στεγάζεται ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), με σκοπό να γίνει μουσείο θρησκευτικών κειμηλίων (κειμηλιαρχείο), θυμήθηκε την «τύχη» που είχαν άλλα «τοπόσημα» της Καβάλας. Ένα από αυτά, ήταν οι μύλοι Νικολετόπουλου επί της οδού Τενέδου, δίπλα ακριβώς από το σημερινό δικαστικό μέγαρο Καβάλας, που κατεδαφίστηκαν τον Απρίλιο του 2005. «Ένα ακόμα έγκλημα, από τα πολλά κατά της ιστορίας της πόλης», έγραψε.

-Το «έγκλημα» θα ήταν, κατά την άποψη μας, αν οι μύλοι παρέμεναν έως σήμερα ένα ακόμα «κουφάρι» μέσα στην πόλη «τραυματίζοντας» την εικόνα του παραλιακού μετώπου της. Αν, μάλιστα, προλάβαινε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων να τους χαρακτηρίσει «βιομηχανικό μνημείο», δεν θα μπορούσε κανείς να «ακουμπήσει» το κτίσμα αυτό! Υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα στην Καβάλα, με πιο χαρακτηριστικό τις καπναποθήκες. Η πόλη γέμισε από κουφάρια ιστορικών, αρχιτεκτονικών και βιομηχανικών μνημείων, τα οποία δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Δεν λέμε να κατεδαφιστούν κι αυτά, αλλά δεν βλέπουμε καμία πρόοδο όσον αφορά την αξιοποίηση όλου αυτού του σημαντικού κτηριακού αποθέματος.

-Ο Β. Λιόγκας έδωσε μία καλή ιδέα. Έγραψε πως το οικόπεδο των μύλων Νικολετόπουλου, δεν αξιοποιήθηκε ούτε καν για να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης για το δικαστικό μέγαρο. Επίκειται, όπως πληροφορηθήκαμε, η επίσκεψη του υπουργού δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, στην Καβάλα. Είναι μία ευκαιρία, λοιπόν, οι τοπικοί άρχοντες και συγκεκριμένα ο δήμαρχος, αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Γραμμένος, να ζητήσουν από τον υπουργό, να αποκτήσει το οικόπεδο το ελληνικό δημόσιο και να το διαμορφώσει σε χώρο στάθμευσης του δικαστικού μεγάρου. Για να πάψει η οδός Τρίτωνος να «παίζει τον ρόλο» αυτό, δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στην περιοχή.

-Κι επειδή κι εμείς «ότι θυμόμαστε χαιρόμαστε», θα τολμήσουμε να καταθέσουμε την άποψη ότι, δεν θα στεναχωρηθούμε αν κατεδαφιστούν τα κτήρια του παλιού νοσοκομείου στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Έτσι, θα σταματήσει η «κολοκυθιά» που παίζουμε από τον Ιούλιο του 2010, όταν έγινε η «μετακόμιση» στις καινούργιες κτηριακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Σίλα, για την αξιοποίηση των παλιών κτηρίων. Ευτυχώς που δεν παρενέβη η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, για να τα χαρακτηρίσει μνημεία της ανικανότητας των δημοτικών Αρχών που πέρασαν από τότε στον Δήμο Καβάλας! Αν κατεδαφιστούν τα κτήρια αυτά, θα σταματήσει και η συζήτηση για την γέφυρα που παραμένει άχρηστη μπροστά από το παλιό νοσοκομείο. Η ύπαρξη της γέφυρας εξαρτάται από την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου.

-Είμαστε σίγουροι ότι, ότι ο Β. Λιόγκας και μερικοί άλλοι «ομοϊδεάτες» του, θα «ξεσηκωθούν» αν παρθεί απόφαση για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου και θα μιλήσουν για ένα ακόμα «έγκλημα» κατά της ιστορίας της Καβάλας! Δεν πειράζει, φίλτατε, Βασίλη. Θεωρούμε πως οι κάτοικοι θα προτιμήσουν την πρόταση στο οικόπεδο να γίνει μία ανάπλαση σαν την πλατεία των Ποταμουδίων. Και η συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, να αποκτήσει ένα ωραιότατο «μπαλκόνι» με θέα την θάλασσα και την χερσόνησο της Παναγίας! Οι επόμενες γενιές θα ευγνωμονούν τον δήμαρχο που πήρε την γενναία απόφαση και έφτιαξε το πάρκο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ