Υπομονή, είναι η λέξη “κλειδί”, μέχρι να βρεθεί η διάδοχη κατάσταση στο τμήμα καλαθόσφαιρας ανδρών του Αθλητικού Ομίλου “Καβάλα”, που “επανεμφανίστηκε” στο αγωνιστικό προσκήνιο έπειτα από αρκετά χρόνια αδράνειας (λόγω της συγχώνευσής του στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας). Στην ουσία, η ομάδα που συμμετέχει στις διοργανώσεις της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την περίοδο 2017-2018, είναι η Ακαδημία “Πάνθηρες” με τη φανέλα του Α.Ο.Κ.
Όμως, από την ημέρα που το διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ. πήρε την απόφαση να επανιδρύσει το τμήμα ανδρών στην καλαθόσφαιρα, πρέπει να δημιουργήσει μία ομάδα, που θα πρωταγωνιστεί στα γήπεδα και θα κάνει υπερήφανους τους φιλάθλους του μεγαλύτερου σωματείου της Καβάλας.
Ο σκοπός θα επιτευχθεί, εάν αποσυνδεθεί η προσπάθεια από την Ακαδημία “Πάνθηρες”, που είναι ένα εγχείρημα με διαφορετική φιλοσοφία (σ.σ. την εκμάθηση του αθλήματος στα μικρά παιδιά), νοοτροπία και με περιορισμένη δυναμική, όσον αφορά τη διεκδίκηση υψηλών αγωνιστικών στόχων.
Μπορεί η Ακαδημία “Πάνθηρες” να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της στα περιφερειακά πρωταθλήματα, χωρίς να οικοιοποιείται το “βαρύ όνομα” του Α.Ο.Κ. Δεν αρμόζει στο “μέγεθος” και στην ιστορία του Α.Ο.Κ., να αποτελεί τη “βιτρίνα” για την προβολή της δουλειάς που γίνεται σε μία Ακαδημία, ούτε να αγωνίζεται στην περιφερειακή κατηγορία, με στόχο μία αξιοπρεπή παρουσία. Κλείνουμε την παρένθεση, για να αναφερθούμε και στο παιχνίδι που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2017 στο κλειστό γυμναστήριο των Ποταμουδίων, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ, μεταξύ των ομάδων της Αγίας Βαρβάρας και του Α.Ο. “Καβάλα”.
Η νίκη κρίθηκε στην 1η περίοδο του παιχνιδιού, όταν η ομάδα της Αγίας Βαρβάρας προηγήθηκε με σκορ 26-14, χάρη στο υψηλό ποσοστό ευστοχίας των παικτών της στα σουτ τριών πόντων και στην άμυνα “zone press” που εφάρμοσε ο προπονητής της, Στάθης Καμαράκης. Το +12 της 1ης περιόδου έγινε +16 στο τέλος της 2ης περιόδου (43-27) και η ομάδα της Αγίας Βαρβάρας έλεγξε τον ρυθμό. Ο Α.Ο.Κ. επιχείρησε στην 3η περίοδο να πιέσει περισσότερο στην άμυνα και να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, για να σημειώσει εύκολα καλάθια και να μειώσει τη διαφορά. Το χαμηλό σχήμα στην πεντάδα, χωρίς τον σέντερ Αντώνη Χατζηαποστολίδη, βοήθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι. Το ποσοστό ευστοχίας των παικτών της Αγίας Βαρβάρας στο μακρινό σουτ μειώθηκε αισθητά, αλλά η “ψαλίδα” στο σκορ δεν έκλεισε (59-44).
Στην 4η περίοδο, οι παίκτες του Α.Ο.Κ. δεν είχαν το ψυχικό και σωματικό απόθεμα, αλλά και ο προπονητής τους, Νίκος Καλφόπουλος, περισσότερη έμπνευση, για να κάνουν την “ύστατη” αντεπίθεση. Έτσι, η ομάδα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε άνετα στη νίκη με σκορ 74-55, που κρίνεται δίκαιη βάσει της συνολικής εικόνας των δύο ομάδων στο παιχνίδι. Η Αγία Βαρβάρα διέθετε περισσότερες λύσεις στην επίθεση, μετά τις προσθήκες των: Λαζαρίδη, Ρότσα, Μυτικόπουλου και τη βελτίωση ορισμένων νεαρών παικτών, που “ψήθηκαν” στο πρωτάθλημα της Γ΄ εθνικής κατηγορίας την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι μία ομάδα που μπορεί να έχει υψηλές βλέψεις στο νέο πρωτάθλημα.
Το σκορ ανά περίοδο του παιχνιδιού, με τυπικά γηπεδούχο την ομάδα της Αγίας Βαρβάρας, ήταν το εξής: 26-14, 17-13, 16-17, 15-11 και οι συνθέσεις των ομάδων οι ακόλουθες:
Αγία Βαρβάρα
Παραλίκας, Σιδεράς 8, Δάφτσης, Ρότσας 11(3 τρίποντα), Κοντογιαννόπουλος 3(1 τρ.), Μητρούλης 6(2 τρ.), Χρονόπουλος 2, Τεμεκονίδης 2, Λαζαρίδης 21(3 τρ.), Παπακωνσταντίνου 10(2 τρ.), Αποστολίδης 2, Μυτικόπουλος 9.
Α.Ο. “Καβάλα”
Κωνσταντινίδης 9(1 τρ.), Χατζηαποστολίδης 3, Πάσχος 5(1 τρ.), Θεοδώρου 2, Αγγελίδης 11(2 τρ.), Πλεξούδας 2, Τζιμίρογλου, Γαβριηλίδης 4, Κατσαμακίδης 9(1 τρ.), Θωμαή, Μοσχόπουλος 10, Μπερμπέρογλου.
Τέλος, να σχολιάσουμε ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί ως έδρα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Αλεξάνδρα Δήμογλου” η ομάδα του Ηρακλή Αγίου Ιωάννη (με όλο τον σεβασμό στο συγκεκριμένο σωματείο) και ο Α.Ο.Κ. να αγωνίζεται στο κλειστό γυμναστήριο των Ποταμουδίων. Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η διοίκηση του Ερασιτέχνη Α.Ο.Κ. πρέπει να δηλώσει ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο στην Καλαμίτσα.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ. ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΣΥ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Ο ΑΟΚ ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΚΚ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ. Η ΕΚΚ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΟΠΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΚ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΕΝ ΕΤΕΙ 2017 ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΟΚ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΔΥΡΗΣ”, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ. Η ΙΔΕΑ ΑΥΤΗ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΟΥ κου ΣΠΑΝΕΛΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟΡΙΞΕΙ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ KAVALA EXPO 2016.
Με το υπάρχον διοικητικό καθεστώς στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, θεωρώ απίθανη μία συγχώνευση και μάλιστα με την ονομασία Α.Ο.Κ. Όσον αφορά την μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου “Απόστολος Μαρδύρης” σε γήπεδο μπάσκετ ο Θόδωρος Σπανέλης ήρθε δεύτερος, αφού την ιδέα αναφέραμε στον “Κ.Τ.” πριν το 2016, με αφορμή το παράδειγμα του final four στην πόλη Γάνδη του Βελγίου το 1988. Τότε, η τελική φάση του κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Άρης Θεσσαλονίκης, είχε διεξαχθεί σε ένα εκθεσιακό κέντρο (Flanders Expo). Επίσης, ο φίλτατος Θ. Σπανέλης, δεν φημίζεται για τη σχέση που έχει με το άθλημα της καλαθόσφαιρας. Πάντως, για να γίνει πραγματικότητα η πρόταση χρειάζονται βούληση και “ανοιχτό μυαλό” από τους εμπλεκόμενους, τα οποία δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση.