-Πέρα από την τυχόν εκμετάλλευση του ζητήματος, επειδή διανύουμε μία «θερμή» περίοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή, προκαλεί προβληματισμό η συνεχιζόμενη διάκριση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το ζήσαμε, πάλι, προσφάτως με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για την ανάπτυξη της Θράκης. Οι φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας-Δράμας διαμαρτυρήθηκαν ότι, η επιτροπή της Βουλής πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Ωστόσο, στην περίπτωση του νέου αναπτυξιακού νόμου (4887/2022), οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, ασχολούνται μόνο με τις ενισχύσεις που αφορούν τις περιοχές στις οποίες έχουν αρμοδιότητα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, σχολίασε θετικά το αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης (70%) για τις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι συνάδελφοι του των Επιμελητηρίων Ξάνθης και Ροδόπης, αντίθετα, εξέφρασαν την ενόχλησή τους, για το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

-Είναι φανερό ότι πρέπει να εκδοθεί μία κοινή θέση, για τον αναπτυξιακό νόμο, από την Ένωση των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με τα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννη Παναγιωτίδη και της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του «Κινήματος Αλλαγής», ο αναπτυξιακός νόμος δημιουργεί ενδοπεριφερειακή ανισότητα και Περιφερειακές Ενότητες δύο, ή και τριών ταχυτήτων.

-Κατά την άποψη μας, είναι πολύ κρίσιμο για μία ακριτική Περιφέρεια, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να υπάρχει ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη, με τις ίδιες συνθήκες, για όλες τις περιοχές και για όλους τους κατοίκους. Η ανισομερής ανάπτυξη, λόγω άνισης αντιμετώπισης, δημιουργεί ρήγμα στην ενδοπεριφερειακή συνείδηση, αντιδράσεις και συγκρούσεις. Θέλουν, μήπως, οι πολιτικοί, που νομοθετούν, να επικρατεί διαρκής αναστάτωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που έχει μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια; Δυστυχώς, με τον αναπτυξιακό νόμο, το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, το διαφορετικό καθεστώς στην επιδότηση του κόστους εργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, δεν συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της ενιαίας Περιφέρειας και την τόνωση της περιφερειακής συνείδησης των κατοίκων.

-Τα Επιμελητήρια είναι φορείς που λειτουργούν χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Εν αντιθέσει με τους βουλευτές και τους αιρετούς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι εξαρτημένοι από τους πολιτικούς χώρους που τους στηρίζουν. Δεν περιμένουμε, επομένως, από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης και τον περιφερειάρχη, να διαμαρτυρηθούν για την ενδοπεριφερειακή ανισότητα που δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Αλλά, αν δεν μιλήσουν τα Επιμελητήρια, η περιοχή μας θα δέχεται συνεχόμενα πλήγματα υποβάθμισης και κατακερματισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ