Την προστασία δύο ενδημικών ειδών της ιχθυοπανίδας, που διαβιούν στα νερά των τεναγών Φιλίππων και στην πεδιάδα της Δράμας, ανέλαβε το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Νέα Πέραμο Δήμου Παγγαίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αργύρη Σαπουνίδη. Πρόκειται για τον Αμμόκοιτο, ή Γκαβόχελο (Eudontomyzon hellenicus) και την Γραμμοβελονίτσα (Cobitis punctilineata). Τα δύο αυτά είδη ιχθυοπανίδας, αναφέρει δελτίο Τύπου, χαρακτηρίζονται ως κοινοτικού ενδιαφέροντος και κινδυνεύουν από την ρύπανση των υδάτων, κυρίως λόγω της μη ορθής διάθεσης και διαχείρισης των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Και τα δύο είδη περιλαμβάνονται στον «κόκκινο κατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) και στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43.

Κύριος σκοπός του έργου, διάρκειας 18 μηνών, που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις: δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας», είναι η αναλυτική μελέτη της κατανομής των δύο ενδημικών ειδών και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την προστασία τους.

Ο Αμμόκοιτος και η Γραμμοβελονίτσα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδών ψαριών της περιοχής μελέτης τόσο για την κρυπτική συμπεριφορά τους, όσο και για τις οικολογικές τους απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, ο Αμμόκοιτος, που μοιάζει με μικρό χέλι, θέλει καθαρό τρεχούμενο νερό και αμμολασπώδες έδαφος, όπου ζει μονίμως κρυμμένο. Η Γραμμοβελονίτσα προτιμά περιοχές με λάσπη, άμμο και αρκετή οργανική ύλη, προκειμένου να εισέρθει στο υπόστρωμα του ποταμού προς εύρεση τροφής και προστασίας από θηρευτές. Η ερευνητική ομάδα του έργου, θα οργανώσει δράσεις με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τα είδη αυτά, για τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ασφάλειας, χωρίς να επηρεάζεται η δραστηριότητά τους, καθώς και την ευαισθητοποίηση τους για την προστασία των ειδών ιχθυοπανίδας, όσο και των ενδιαιτημάτων τους.

Επιπλέον, θα στηρίξει τους γεωργούς, προσπαθώντας να θέσει τα θεμέλια για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων (π.χ. άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, του νερού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των συσκευασιών και των ψεκαστικών μηχανημάτων), με τη δωρεάν παραχώρηση και εγκατάσταση ειδικών κάδων και τη δημιουργία ειδικών χώρων πλύσης των μηχανημάτων και των δεξαμενών. Για την επίτευξη των παραπάνω, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις τοπικές αγροτικές Οργανώσεις, τους συνεταιρισμούς, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τους Δήμους, τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και τα Τμήματα Αλιείας Δράμας και Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ